Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Rechter beveelt Zembla om uitspraak expert aanvullend te rectificeren, maar wijst alle andere vorderingen over de granulietpublicaties af

31-08-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1908 keer bekeken
  •  
Rijkswaterstaat-fout-tussendoor

De rechtbank Den Haag deed vandaag uitspraak in de rechtszaak die Graniet Import Benelux (GIB) aanspande tegen BNNVARA over de twee Zembla-uitzendingen ‘De afvaldump door Rijkswaterstaat’. GIB had bezwaar tegen tientallen publicaties de afgelopen twee en een half jaar op tv, radio en internet over granuliet, het restproduct dat vrijkomt bij de productie van steenslag door GIB, dat onder meer gebruikt wordt voor de productie van asfalt.

De rechtbank bepaalt dat Zembla de uitspraak die een deskundige in de eerste uitzending deed aanvullend moet rectificeren, en verwijst de zaak naar een procedure waarin bepaald wordt of Zembla schadevergoeding moet betalen. De overige vorderingen over de vele tientallen publicaties zijn afgewezen. De rechter oordeelt dat Zembla een basis in de feiten had voor de in de uitzending uitgedragen stelling dat granuliet een afvalstof is en geen grond, dat het gebruikte productcertificaat niet juist is en dat het standpunt van de top van RWS om granuliet als grond te (blijven) zien, is beïnvloed door het asfaltbelang.

Oud-milieuofficier van Justitie, Gustaaf Biezeveld, sprak in Zembla over het opzettelijk plegen van strafbare feiten door GIB. De rechter oordeelt dat Zembla dit niet zo had mogen uitzenden. Biezeveld is eerder door de civiele rechter veroordeeld om zijn uitspraken te rectificeren. Biezeveld heeft daartegen hoger beroep aangetekend. Zembla nam die rectificatie destijds over. De rechter oordeelt nu dus dat Zembla de uitspraken van Biezeveld aanvullend moet rectificeren.

Rectificatieverplichting Zembla 

De Rechtbank Den Haag heeft bij vonnis van 31 augustus 2022 geoordeeld dat Zembla onrechtmatig (want niet met de van Zembla te verwachten zorgvuldigheid) tegenover het bedrijf Graniet Import Benelux (ook handelend onder de naam Bontrup) heeft gehandeld door de door Gustaaf Biezeveld gedane uitspraken over het opzettelijk plegen van strafbare feiten door het bedrijf Bontrup in de uitzending van 6 februari 2020 op te nemen. Dit echter zonder voldoende feitelijke basis en op de ongenuanceerde en onvoorwaardelijke wijze zoals Zembla dat toen heeft gedaan. De rechtbank Den Haag heeft BNNVARA / Zembla bevolen deze rectificatie te plaatsen.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.