Rechtbank buigt zich over Q-koortsslachtoffers
16-10-2016
• leestijd 3 minuten
Tientallen Q-koortsslachtoffers zijn maandag naar de rechtbank in Den Haag gekomen. De rechter buigt zich over de vraag of de Nederlandse overheid aansprakelijk is voor de ziekte die ze hebben opgelopen.
In totaal driehonderd patiënten hebben de Staat aansprakelijk gesteld. De overheid zou hen onvoldoende hebben geïnformeerd, gewaarschuwd en beschermd.
,,Het vertrouwen in de Staat is tot het nulpunt gedaald'', liet een van de slachtoffers weten. Hij benadrukte dat de schade vaak groot is, omdat velen door de ziekte hun baan of bedrijf kwijt zijn geraakt.
In totaal raakten tussen de 50.000 en 100.000 mensen in Nederland besmet met Q-koorts. Zeker 4000 mensen werden ziek. Er vielen ten minste 74 doden. En ruim 2000 mensen lijden nog dagelijks aan de gevolgen, omdat ze er chronische vermoeidheid, een hartklepontsteking of ernstige vaatafwijkingen aan hebben overgehouden. De meeste geitenboeren zijn gecompenseerd voor de geleden schade. Voor de slachtoffers is niets geregeld. “Ik vind dat de overheid zich daar anders had moeten opstellen” zegt Pieter van Vollenhoven in ZEMBLA - '
De Q-koorts epidemie
'. “Je moet open staan voor wat hun is overkomen en dan vind ik het een beetje merkwaardig dat je wel de boeren gaat compenseren financieel maar niet de slachtoffers.”
Een slachtoffer, voormalig gemeentesecretaris Bert Brunninkhuis van de gemeente Eindhoven, zegt dat hem door de zwijgzaamheid van de overheid de mogelijkheid is ontnomen om behandeld te worden. ,,Er werd steeds geredeneerd vanuit het perspectief van de geiten en de boeren'', aldus Brunninkhuis. Hij vertelde dat hij bijna niets meer kon nadat hij ziek was geworden. ,,Er waren overal besmette boerderijen. Ik wist het niet''.
Voor velen van de slachtoffers zijn de gevolgen van de infectie tot op de dag van vandaag zeer groot. Zo vertelt Caroline van Kessel uit Den Bosch dat zij na een bezoek aan een besmette plek erg ziek werd, waarna zij haar zwangerschap moest laten afbreken en uiteindelijk ook haar baan verloor. ,,Ik leef eigenlijk als een zeventigjarige'', vertelt ze over haar gebrek aan energie en concentratievermogen dat nog steeds voortduurt.
Volgens Luc Rohof, advocaat van de slachtoffers, heeft de overheid na de uitbraak twee jaar lang de boot afgehouden in plaats van snel op te treden. Hij noemt het wrang dat geitenhouders wel zijn gecompenseerd, terwijl de patiënten nu ,,met de ellende zitten''.
De Staat vindt niet dat zij aansprakelijk is. Volgens de landsadvocaat was in 2007 waren de omvang van de uitbraak en de gevolgen niet te voorzien. ,,De uitbraak was uniek in de wereld'', liet hij weten.
De wetenschappelijke inzichten van destijds waren volgens hem dat een Q-koortsepidemie binnen een jaar voorbij zou zijn en de medische gevolgen beperkt tot griepachtige verschijnselen. De landsadvocaat wees er verder op dat er wel maatregelen zijn genomen, zoals vaccinaties van geiten en schapen, extra onderzoek en uiteindelijk een verbod om mest uit te rijden.
De uitspraak is op 14 december.
//