Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Reactie melkveeboeren Dutch Dairymen Board op uitzending ZEMBLA

21-10-2019
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
69 keer bekeken
  •  
ANP-25710787

Melkveeboeren van de Dutch Dairymen Board (DDB) reageren op de uitzending van ZEMBLA: ‘Het Gouden Kalf’. De DDB werkte afgelopen week mee aan de uitzending, waarin deskundigen en melkveeboeren zich uitspreken tegen de grootschalige import van kalveren. Ook de DDB had kritiek op de kalverimport. In een reactie van vanochtend schrijft de DDB zich genoodzaakt te voelen zaken ‘recht te zetten’. In dit relaas staan verschillende feitelijke onjuistheden.

De reactie op de uitzending werd maandagochtend verstuurd naar leden en verschillende media. ZEMBLA was hiervan niet op de hoogte gebracht.

Het statement van de DDB kunt u hier lezen.

De brief
In de uitzending uit een bestuurslid van de DDB, Jan Aantjes, kritiek op de import van kalveren. De effecten zouden zijn dat de kalverprijs structureel te laag is, en ook dat er risico is op het meebrengen van ziektes door de kalveren. De DDB vertegenwoordigt 3000 melkveeboeren.

De aanleiding voor het contact tussen ZEMBLA en de DDB was kritiek van het Netwerk Grondig op de kalverimport. Dit netwerk van 1000 duurzame melkveeboeren had een brief geschreven aan minister Schouten, om haar op te roepen iets te doen aan de import van kalveren. De brief zou later bij ZEMBLA gepubliceerd worden.

ZEMBLA vroeg de DDB om een reactie op dat standpunt. Voorzitter Sieta van Keimpema lichtte eerst telefonisch en later tijdens een ontmoeting met ZEMBLA toe de kritiek op de import van kalveren te delen. Tijdens die gesprekken is de brief van Netwerk Grondig inhoudelijk besproken. Uiteindelijk heeft collega-bestuurslid Jan Aantjes in een interview voor de uitzending hetzelfde standpunt overgebracht.

In de vanochtend gepubliceerde reactie stelt DDB niet op de hoogte te zijn geweest van de brief van Grondig. In onze eerste gesprekken is die brief echter besproken.

Het persbericht
In de reactie stelt de DDB daarnaast dat voorzitter Van Keimpema niet vooraf heeft kunnen reageren op het persbericht dat ZEMBLA heeft verstuurd. Het persbericht werd echter verstuurd naar zowel Van Keimpema als Aantjes. Aantjes heeft wel op de mail gereageerd.

Standaard een dag voor de uitzending verspreidt ZEMBLA een persbericht aan andere media. Dat wordt altijd voorgelegd aan de betrokkenen en geciteerden. Zo ook dit keer. Op woensdagochtend is het concept-persbericht per mail verstuurd naar beide bestuursleden. Daarbij werd vermeld dat het de bedoeling was het bericht diezelfde middag te versturen.

In reactie hierop schreef dhr. Aantjes dat hij “persoonlijk” “liever” zou hebben dat het woord ‘importstop’ vervangen werd door ‘sterke beperking’. Aantjes zou hierover nog nader contact zoeken met Van Keimpema.

Deze suggestie is door ZEMBLA voorgelegd aan het Netwerk Grondig, dat met de oorspronkelijke formulering kwam. Zij wilden vasthouden aan het woord ‘importstop’. Omdat zij de opstellers waren van de brief, heeft ZEMBLA dit aangehouden. In ons persbericht hebben we nog nadrukkelijker gezet dat Grondig de brief schreef, en de DDB zich later aansloot. Vervolgens hebben we Aantjes hierover per mail opnieuw geïnformeerd. Een verdere reactie hierop bleef uit, zowel van Aantjes als van Van Keimpema. 

Importstop
Zowel Aantjes als Van Keimpema geven vandaag telefonisch aan dat de DDB nog altijd grotendeels achter de uitzending staat, uitgezonderd van het woord ‘importstop’. Ze benadrukken dat de DDB primair pleit voor een beperking van kalverimport, omdat een verbod niet realistisch zou zijn.

Het mailverkeer tussen ZEMBLA en DDB:

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.