Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Rasmussen vs Rabobank

25-05-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
52 keer bekeken
  •  
rasmussen-wil-misgelopen-miljoenen-zien-van-rabobank
Michael Rasmussen staat vandaag weer tegenover Harold Knebel, de baas van Rabobank Wielerploegen. Beide partijen gingen in beroep tegen een uitspraak uit 2008 over de schadevergoeding die de Rabobank aan de renner zou moeten betalen.
5,8 miljoen euro
De Deense wielrenner eist een schadevergoeding van ongeveer 5,8 miljoen euro, laat zijn advocaat weten. In 2008 besloot de kantonrechter in Utrecht dat de renner recht had op een bedrag van 715.000 euro. Dat bedrag omvat een paar maandsalarissen en een premie die hij zou hebben gekregen als hij de Tour had gewonnen.

De Rabobank was het ook niet eens met de uitspraak. Volgens de ploeg zou de renner geen enkele cent mogen krijgen.

Uit de toer gezet
Rasmussen werd in 2007 uit de Tour en uit de ploeg gezet omdat uitkwam dat hij in de zogenoemde 'whereabouts' - bedoeld om dopingjagers hun controles te laten uitvoeren - gelogen had over zijn verblijfplaats voorafgaand aan de ronde. Die leugen kwam uit toen een Italiaanse tv-verslaggever meldde Rasmussen te hebben zien trainen in Italië terwijl die had opgegeven in Mexico te verblijven.

Leugens
Correspondentie met Michael Rasmussen laat zien dat de leiding van de Rabo wielerploeg wist van de leugens van de Deense wielrenner. Het eerste signaal dat Rasmussen wilde liegen over zijn 'whereabouts' kreeg de ploegleiding al op 24 april 2007. Rasmussen vraagt per e-mail een trainingskamp in de Pyreneeën stil te houden, "omdat hij geacht wordt in Mexico te zijn".

Officiële waarschuwing
De Internationale Wielerunie stuurt Rasmussen op 29 juni 2007 een brief met een officiële waarschuwing. Hij krijgt de waarschuwing omdat hij een dopingtest heeft gemist en te laat informatie over zijn 'whereabouts' had gegeven. Uit deze brief blijkt ook dat hij aan de UCI had opgegeven dat hij in Mexico zou zijn van 4 tot 28 juni 2007. Een ontmoeting met Erik Breukink op 6 juni en een trainingskamp in de Pyreneeën vielen binnen deze periode. De ploegleiding kon zo weten dat Rasmussen had gelogen.

In een e-mail reageert Theo de Rooij op de waarschuwing van de UCI en geeft hem een boete van 10.000 euro, de hoogste uit de geschiedenis van de ploeg. Hoewel duidelijk is dat Rasmussen heeft gelogen, en ondanks waarschuwingen van de Deense wielerunie, laat de ploegleiding hem toch starten in de Tour de France.

In de ZEMBLA-aflevering ‘Tijdbom Rasmussen’ een reconstructie van het tijdperk van deze Deense wielrenner bij de Rabobank.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.