Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Rashondwijzer van dier en recht

19-09-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
191 keer bekeken
  •  
rashondwijzer-van-dier-en-recht
Een groot aantal hondenrassen is ziek. Ze hebben erfelijke aandoeningen ontstaan door inteelt en het fokken op extreme vormen van “schoonheid”. Meer dan 40% van de rashonden heeft een erfelijke aandoening en veel hondenrassen zijn zo ziek dat ze beter niet meer gefokt kunnen worden. Op www.RashondenWijzer.nl staan voor de 80 meest verkochte hondenrassen de erfelijke aandoeningen, een beschrijving van de erfelijke aandoeningen en een koopadvies.

Voorbeelden van doodzieke hondenrassen zijn de Duitse herder, met 51 erfelijke aandoeningen, de Labrador met 38 erfelijke aandoeningen en de kortharige teckel met 36 erfelijke aandoeningen. Hondenrassen met zoveel klachten zouden volgens Dier&Recht niet  meer op de huidige manier gefokt mogen worden omdat er sprake is van dierenmishandeling zonder redelijk doel.

Waarom een RashondenWijzer?

De bedoeling van de RashondenWijzer is om kopers te waarschuwen over de kans op ’erfelijke aandoeningen bij rashonden. Bezitters van rashonden kunnen op de RashondenWijzer nagaan of de klachten die hun hond heeft misschien zijn oorzaak vindt in een erfelijke aandoening. De RashondenWijzer wil laten zien dat de problematiek van de rashonden veel ernstiger is dan velen denken; door (media)aandacht hoopt Dier&Recht dat de overheid, de Raad van Beheer voor de Kynologie en de rashondenverenigingen maatregelen nemen. Stichting Dier&Recht probeert medestanders te vinden voor het voeren van rechtszaken om het fokken van bepaalde hondenrassen door de rechter te laten verbieden.

Wat zijn erfelijke aandoeningen?

Erfelijke aandoeningen zijn onder andere Heupdysplasie (Duitse herder), ademhalingsproblemen (Bulldogs), vroegtijdig overlijden door kanker (Berner Sennenhond) en een te kleine schedel waardoor epilepsie, chronische hoofdpijn en jeuk (Cavalier) ontstaan. Dit soort erfelijke aandoeningen zijn al decennia bekend bij de Raad van Beheer voor de Kynologie, bij rashondenverenigingen en fokkers, maar er is zeer veel verzet om de rasstandaard (de voorschriften voor het uiterlijk van een rashond) aan te passen en vreemd bloed toe te laten zodat inteelt en  ziekten verminderen.

ZEMBLA besteedde aandacht het dit probleem in de uitzending van Hetty Nietsch en Norbert Reintjens: ' Einde van de Rashond ' waarin wordt afgerekend met de mythe van de stamboom als keurmerk van kwaliteit.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.