Zembla

Raad van State: Ministerie hoefde niet handhavend op te treden tegen granulietstort

13-10-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
404 keer bekeken
  •  
de afvaldump door rijkswaterstaat 1

Het ministerie heeft het verzoek van de gemeente West Maas en Waal, om handhavend op te treden tegen de stort van granuliet in Over de Maas, terecht afgewezen. Dat oordeelt de Raad van State. “Ik vind het erg jammer, maar de rechter heeft het laatste woord”, reageert wethouder Ans Mol.

De gemeente vroeg het ministerie handhavend op te treden tegen de granulietstort in Over de Maas. Ze maakte zich druk over de eventuele gevolgen van het granuliet voor mens en milieu. Maar het ministerie zag geen grond om in te grijpen. Daarom stapte de gemeente naar de Raad van State. Die stelt het ministerie in het gelijk: “Het is zeer onwaarschijnlijk dat relevante effecten voor mens en milieu als gevolg van het toegepaste granuliet met flocculant optreden”, zo staat in het oordeel.

Wethouder Ans Mol: “We wilden dit door een onafhankelijke rechter laten toetsen. De uitspraak is duidelijk. Ik moet mij daar als bestuurder bij neerleggen.”

Ondanks de voor de gemeente negatieve uitspraak, is Mol blij dat de hele rechtsgang en de Zembla-uitzending tot “een nodige discussie” hebben geleid. “Namelijk de discussie: is dit de manier waarop we met onze natuur willen en moeten omgaan? Zijn we wel op de goede weg? Het ministerie is er nu mee bezig. Er wordt beter over nagedacht.”

In de Zembla-uitzending ‘De afvaldump door Rijkswaterstaat’ blijkt dat verantwoordelijke ambtenaren een negatief advies gaven over het storten van granuliet in Over de Maas. Zij werden meerdere keren onder druk gezet door de top van Rijkswaterstaat om de toepassing toch goed te keuren.

Rectificatieverplichting Zembla 

De Rechtbank Den Haag heeft bij vonnis van 31 augustus 2022 geoordeeld dat Zembla onrechtmatig (want niet met de van Zembla te verwachten zorgvuldigheid) tegenover het bedrijf Graniet Import Benelux (ook handelend onder de naam Bontrup) heeft gehandeld door de door Gustaaf Biezeveld gedane uitspraken over het opzettelijk plegen van strafbare feiten door het bedrijf Bontrup in de uitzending van 6 februari 2020 op te nemen. Dit echter zonder voldoende feitelijke basis en op de ongenuanceerde en onvoorwaardelijke wijze zoals Zembla dat toen heeft gedaan. De rechtbank Den Haag heeft BNNVARA / Zembla bevolen deze rectificatie te plaatsen.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de ZEMBLA-nieuwsbrief en ontvang wekelijks als eerste onze beste nieuwsverhalen, achtergrondartikelen en exclusieve video's.