Sfeerfoto van Zembla
Zembla
Zembla

Onafhankelijke onderzoeksjournalistieknpo2

Stank en strijd deel 2
Zembla

Raad van State: Ministerie hoefde niet handhavend op te treden tegen granulietstort

13-10-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
351 keer bekeken
  •  
de afvaldump door rijkswaterstaat 1

Het ministerie heeft het verzoek van de gemeente West Maas en Waal, om handhavend op te treden tegen de stort van granuliet in Over de Maas, terecht afgewezen. Dat oordeelt de Raad van State. “Ik vind het erg jammer, maar de rechter heeft het laatste woord”, reageert wethouder Ans Mol.

De gemeente vroeg het ministerie handhavend op te treden tegen de granulietstort in Over de Maas. Ze maakte zich druk over de eventuele gevolgen van het granuliet voor mens en milieu. Maar het ministerie zag geen grond om in te grijpen. Daarom stapte de gemeente naar de Raad van State. Die stelt het ministerie in het gelijk: “Het is zeer onwaarschijnlijk dat relevante effecten voor mens en milieu als gevolg van het toegepaste granuliet met flocculant optreden”, zo staat in het oordeel.

Wethouder Ans Mol: “We wilden dit door een onafhankelijke rechter laten toetsen. De uitspraak is duidelijk. Ik moet mij daar als bestuurder bij neerleggen.”

Ondanks de voor de gemeente negatieve uitspraak, is Mol blij dat de hele rechtsgang en de Zembla-uitzending tot “een nodige discussie” hebben geleid. “Namelijk de discussie: is dit de manier waarop we met onze natuur willen en moeten omgaan? Zijn we wel op de goede weg? Het ministerie is er nu mee bezig. Er wordt beter over nagedacht.”

In de Zembla-uitzending ‘De afvaldump door Rijkswaterstaat’ blijkt dat verantwoordelijke ambtenaren een negatief advies gaven over het storten van granuliet in Over de Maas. Zij werden meerdere keren onder druk gezet door de top van Rijkswaterstaat om de toepassing toch goed te keuren.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar