Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Raad van Europa kraakt opsluiten migranten

23-05-2014
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
de-gevangenen-van-gebouw-4
Het opsluiten van asielzoekers in detentiecentra door Nederland gaat in tegen de mensenrechten. Vooral het gevangenzetten van kinderen is zorgelijk en gaat voorbij aan hun kwetsbaarheid. Dat heeft Hoge Commissaris voor de Mensenrechten Nils Muiznieks van de Raad van Europa vrijdag tegen het ANP gezegd na een bezoek aan ons land en gesprekken met bewindslieden.
'Opsluiiten laatste redmiddel'
' Opsluiten is een allerlaatste redmiddel. Kinderen mogen nooit gevangen worden gezet. Niet in een gevangenis en niet in een detentiecentrum voor migranten ', aldus Muiznieks. Hij bezocht onder meer het detentiecentrum op Schiphol en sprak daar met onder anderen een 14-jarig meisje uit Syrië.
Belangen en rechten
Hij erkent dat Nederland kampt met een grote stroom migranten en dat ons land relatief veel mensen toelaat. ' Het is balanceren tussen verschillende belangen en rechten. Maar die balans kan wel beter, zonder de nationale veiligheid en het controleren van de migratiestroom in gevaar te brengen ', aldus Muiznieks.
Op straat
De mensenrechtencommissaris is ook kritisch over de omgang met uitgeprocedeerde asielzoekers, die soms zonder opvang en voedsel op straat komen te staan. ' Dit kan niet zo blijven, ze hebben geen leven ', aldus Muiznieks. Hij bezocht in Den Haag een kerk met vluchtelingen uit vooral Irak en Afghanistan die in Nederland niet kunnen werken.
' Nederland hoort ervoor te zorgen dat die mensen niet in een kerk hoeven te wonen ', aldus de commissaris. Volgens hem moeten de migranten worden geholpen bij het terugkeren naar hun thuisland. Als dat niet lukt, moeten ze hulp krijgen om in Nederland te leven.
Kinderpardon
Ook bij het kinderpardon plaatst hij kanttekeningen. ' Ik begrijp niet waarom van goed geïntegreerde kinderen de status in twijfel wordt getrokken. ' Hij hoopt dat Nederland soepel omgaat met de regeling. Muiznieks denkt dat dit geen aanzuigende werking heeft op andere asielzoekers, omdat het aantal kinderen volgens hem vrij klein is.
Oproep tot discussie
Hij hoopt dat buitenlandse kritiek op het Nederlandse beleid leidt tot een discussie. Zo besloot een Duitse rechter onlangs om een Somalische asielzoeker niet terug te sturen naar Nederland, omdat hij in ons land mogelijk geen voeding en een dak boven zijn hoofd zou krijgen.
' Nederland speelt internationaal een belangrijke rol voor de mensenrechten en die stem wordt goed gehoord. Nederland moet het ook binnen de grenzen goed doen ', aldus Muiznieks.
De Raad van Europa is een internationale organisatie die democratie en mensenrechten bewaakt in Europa. Nederland is een van de oprichters.

'Pijnlijke waarschuwing Muiznieks'
Het is pijnlijk dat een Hoge Commissaris voor de Mensenrechten moet constateren dat het op sommige gebieden in Nederland niet goed gesteld is met die rechten. Dat zei kinderombudsman Marc Dullaert vrijdag in een reactie op het interview met Nils Muiznieks van de Raad van Europa.
Eerder naar buiten
Muiznieks trok flink van leer over de opsluiting van asielzoekers en kinderen van migranten in detentiecentra en plaatste kanttekeningen bij het kinderpardon. ' Het verbaast me dat deze waarschuwing via de media naar buiten komt, nog voordat het rapport van Muiznieks af is. Het kabinet moet eigen conclusies trekken. Ik vind het vooral pijnlijk dat een officieel bezoek aan Nederland nodig is en dat de commissaris verontrustende signalen bevestigd ziet. '
Veel signalen ontvangen
Dullaert sprak eerder deze week met Muiznieks, die met een team naar Nederland is gereisd. ' Hij komt hier niet zomaar. Hij liet merken dat hij veel signalen had ontvangen. Muiznieks en zijn team waren hier om te toetsen of die signalen klopten en helaas werden ze bevestigd. Ik stond met mijn mond vol tanden toe ik hem sprak; ik kon hem ook niet uitleggen hoe het kan dat kinderen op Schiphol twee weken worden opgesloten. '
Aangeslagen
Volgens Dullaert was Muiznieks ,,aangeslagen’’, toen hij hem sprak. De commissaris was toen net naar Schiphol geweest en had daar met Syrische vluchtelingen en kinderen gesproken die in detentiecentra waren opgesloten. ' Ik weet niet wat hij met zijn verzamelde informatie gaat doen, maar de situatie is niet goed voor het blazoen van Nederland .'
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.