Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Raad doet uitspraak inzake oud mede-eigenaar Scala versus Zembla

05-02-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
211 keer bekeken
  •  
bankieren
Op 5 december 2018 zond Zembla een aflevering uit onder de titel 'Bankieren voor Moskou'. Aan de hand van verschillende casus wordt de rol van banken besproken bij witwastransacties van crimineel geld waarbij het ‘ken uw klant’ principe wordt uitgelegd. Banken zijn verplicht om de klant te onderzoeken voordat zij zaken kunnen doen met de onderneming.

Eén van de casus betrof Scala agenturen B.V., een groothandel in erotische artikelen. Die groothandel werd in het verleden opgericht door pornokoning Charles Geerts en is later mede-eigendom van klager geweest.  

Zembla heeft deze voormalig mede-eigenaar in haar uitzending genoemd en in beeld gebracht. Hij heeft hierover geklaagd bij de Raad voor de Journalistiek. De Raad heeft bepaald dat het Zembla vrijstond om (op deze wijze) aandacht te besteden aan de risicoprofilering waartoe de banken verplicht zijn: Know Your Customer. Maar de Raad is van oordeel dat Zembla hierbij niet of op meer terughoudende wijze had kunnen berichten over klager en vindt de aflevering op dit punt onzorgvuldig. Zie voor de hele uitspraak:
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.