Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Q-koorts commissie

13-01-2010
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
onduidelijkheid-over-aantal-q-koorts-besmettingen
Commissie
Prof. dr. ir. Gert van Dijk zit de commissie voor die de aanpak en bestrijding van de Q-koorts gaat evalueren. Dat schrijven de ministers Verburg van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) en Klink van Volksgezondheid, Welzijn en Sport vandaag aan de Tweede Kamer.
Vraagstelling

De commissie krijgt als centrale vraag: op welke wijze hebben de ministeries van VWS en LNV de aanpak en bestrijding van de Q-koorts ter hand genomen en welke lessen kunnen daaruit worden getrokken?

Onderzoeksvragen

Om de centrale vraag van het onderzoek te beantwoorden zal de commissie zich bij haar onderzoek richten op de volgende onderzoeksvragen:

1. Op basis van welke informatie heeft, in chronologische volgorde, welke besluitvorming plaatsgevonden door de ministeries van VWS en LNV?

2. Welke rol hebben lokale/regionale organisaties en instituties (gemeenten, ziekenhuizen, GGD’en) gespeeld bij het inventariseren, signaleren en bestrijden van de verspreiding van de Q-koorts sinds 2007?

3. Welke diensten (RIVM, VWA, GGD’en, GD, KLPD, Rendac, diensten uit het lokaal bestuur) zijn vanuit welke rol en verantwoordelijkheid betrokken geweest bij voorbereidende besluitvorming en bestrijding van Q-koorts?

8. Op welke wijze is de Tweede Kamer geïnformeerd over en betrokken bij de aanpak en bestrijding van de Q-koorts in Nederland?
9. Welke lessen voor de toekomst kunnen uit de aanpak en bestrijding van de Q-koorts en vergelijkbare zoönosen in Nederland worden getrokken?

4. Hoe is de communicatie geweest tussen de ministeries van VWS en LNV (en de daaronder ressorterende diensten zoals RIVM en Gezondheidsraad, VWA en andere betrokken organisaties als GGD’en en de Gezondheidsdienst voor Dieren), alsmede de communicatie met provincies,gemeenten, burgers en bedrijven?

5. Welke adviezen hebben extern deskundigen op welke momenten gegeven en hoe zijn deze adviezen betrokken bij de beleidsvorming en besluitvorming?

6. Is de adviesstructuur van de extern deskundigen adequaat (opzet, samenstelling, manier van werken)?

7. Welke maatregelen zijn op welk moment genomen en waren deze, op basis van de toen bekende informatie, adequaat? Was de aanpak van de bestrijding effectief in opzet, aansturing en werking van de bestrijdingsorganisatie?

Volgens artsen in ZEMBLA is deze epidemie onderschat en zijn er onnodig veel mensen ziek geworden. Duizenden Nederlanders zijn er ziek van geworden, zes zijn overleden.
 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.