Zembla
Zembla

Donderdag om 20.25 uur op NPO2npo2

Het onderzoeksjournalistieke televisieprogramma van BNNVARA
Zembla

PvdD: Waarom geeft minister geen antwoord op Kamervragen over granuliet?

16 jul 2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
2107 keer bekeken
Cora van Nieuwenhuizen

© ANP

De Partij voor de Dieren wil weten waarom Kamervragen die de partij heeft gesteld over de granulietkwestie maar niet beantwoord lijken te worden. De partij diende op 25 mei en 8 juni vragen in over het dossier.
Voor de vragen van 25 mei is uitstel gevraagd. Inmiddels zijn er zeven weken verstreken. Er is geen uitstel gevraagd voor beantwoording van de vragen van 8 juni. Zonder tegenbericht horen Kamervragen binnen drie weken te worden beantwoord.

Onderzoek granuliet

Van Esch stelde op 8 juni vragen naar aanleiding van berichtgeving van Zembla waaruit blijkt dat het bedrijf Bontrup onderzoekers van Arcadis geen toestemming heeft gegeven om monsters te nemen van granuliet op het bedrijfsterrein in Amsterdam.
 
De Partij voor de Dieren wil dat er een nieuw onderzoek komt naar granuliet in Over de Maas en vraagt of dat “in volledige openheid” gedaan kan worden. 

Moleneindse Waard

Daarvoor stelde de partij eind mei vragen over de sterk op granuliet lijkende substantie die boven was komen drijven in de Moleneindse Waard, onderdeel van natuurplas Over de Maas. 
 
De Omgevingsdienst en omwonenden van Over de Maas gaan er vanuit dat de substantie die onlangs boven is komen drijven granuliet is. Om het met 100 procent zekerheid vast te stellen zou Rijkswaterstaat dit op verzoek van de gemeente West Maas en Waal testen. Maar de minister heeft daarover nog niets aan de Kamer laten weten.
 
Van Esch vraagt minister Van Nieuwenhuizen of ze alle gestelde vragen alsnog binnen een week kan beantwoorden: “Zo nee, kunt u dan dan op de kortst mogelijke termijn de Kamer informeren waarom u dat niet kunt?”, aldus Van Esch.
Kijk 'De afvaldump door Rijkswaterstaat':

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de ZEMBLA-nieuwsbrief en ontvang wekelijks als eerste onze beste nieuwsverhalen, achtergrondartikelen en exclusieve video's.

Meer over dit onderwerp

Populair bij BNNVARA