Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

PvdD: 'Hoe kan het dat granuliet aan de oppervlakte drijft in Over de Maas?'

27-05-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
3146 keer bekeken
  •  
Granuliet onder water O.D.M. d

Hoe kan het dat er granuliet boven komt drijven in de Moleneindse Waard, onderdeel van natuurplas Over de Maas, terwijl er een afdeklaag bovenop ligt, vraagt Partij voor de Dieren zich af. Kamerlid Eva van Esch stelde er vragen over aan de staatssecretaris in de commissievergadering Infrastructuur en Waterstaat.

De Omgevingsdienst en omwonenden van Over de Maas gaan er vanuit dat de substantie die onlangs boven is komen drijven granuliet is. Om het met 100 procent zekerheid vast te stellen is Rijkswaterstaat dit op verzoek van de gemeente West Maas en Waal aan het testen. 

Lees ook: 'Op granuliet lijkende substantie komt bovendrijven in Over de Maas'

Van Esch vraagt zich af of de afdeklaag die bovenop het granuliet ligt, is aangetast of dat er een andere reden is waardoor het gestorte granuliet boven is komen drijven. Onderzoekers van Arcadis beweerden onlangs nog in een rapport over de granulietstort in Over de Maas dat de kans dat de deklaag wegspoelt en granuliet los komt van de bodem, minimaal is. Van Esch wil weten of de staatssecretaris kan toelichten hoe het dan toch mogelijk is dat dit dan toch kan gebeuren. Ook wil ze weten hoe het kan dat de onderzoekers van Arcadis op twaalf meter diepte naar granuliet moesten zoeken, terwijl omwonenden er momenteel over lijken te struikelen.

Rectificatieverplichting Zembla 

De Rechtbank Den Haag heeft bij vonnis van 31 augustus 2022 geoordeeld dat Zembla onrechtmatig (want niet met de van Zembla te verwachten zorgvuldigheid) tegenover het bedrijf Graniet Import Benelux (ook handelend onder de naam Bontrup) heeft gehandeld door de door Gustaaf Biezeveld gedane uitspraken over het opzettelijk plegen van strafbare feiten door het bedrijf Bontrup in de uitzending van 6 februari 2020 op te nemen. Dit echter zonder voldoende feitelijke basis en op de ongenuanceerde en onvoorwaardelijke wijze zoals Zembla dat toen heeft gedaan. De rechtbank Den Haag heeft BNNVARA / Zembla bevolen deze rectificatie te plaatsen.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.