Zembla
Zembla

Donderdag om 20.25 uur op NPO2npo2

Het onderzoeksjournalistieke televisieprogramma van BNNVARA
Zembla

PvdD: 'Hoe kan het dat granuliet aan de oppervlakte drijft in Over de Maas?'

27 mei 2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
2849 keer bekeken
Granuliet onder water O.D.M. d
Hoe kan het dat er granuliet boven komt drijven in de Moleneindse Waard, onderdeel van natuurplas Over de Maas, terwijl er een afdeklaag bovenop ligt, vraagt Partij voor de Dieren zich af. Kamerlid Eva van Esch stelde er vragen over aan de staatssecretaris in de commissievergadering Infrastructuur en Waterstaat.

De Omgevingsdienst en omwonenden van Over de Maas gaan er vanuit dat de substantie die onlangs boven is komen drijven granuliet is. Om het met 100 procent zekerheid vast te stellen is Rijkswaterstaat dit op verzoek van de gemeente West Maas en Waal aan het testen. 

Lees ook: 'Op granuliet lijkende substantie komt bovendrijven in Over de Maas'

Van Esch vraagt zich af of de afdeklaag die bovenop het granuliet ligt, is aangetast of dat er een andere reden is waardoor het gestorte granuliet boven is komen drijven. Onderzoekers van Arcadis beweerden onlangs nog in een rapport over de granulietstort in Over de Maas dat de kans dat de deklaag wegspoelt en granuliet los komt van de bodem, minimaal is. Van Esch wil weten of de staatssecretaris kan toelichten hoe het dan toch mogelijk is dat dit dan toch kan gebeuren. Ook wil ze weten hoe het kan dat de onderzoekers van Arcadis op twaalf meter diepte naar granuliet moesten zoeken, terwijl omwonenden er momenteel over lijken te struikelen.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de ZEMBLA-nieuwsbrief en ontvang wekelijks als eerste onze beste nieuwsverhalen, achtergrondartikelen en exclusieve video's.

Meer over dit onderwerp

Populair bij BNNVARA