Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

PvdD stelt Kamervragen na uitzending 'Morgan, de verloren orka'

29-10-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
401 keer bekeken
  •  
Frank Wassenberg pvdd

© ANP

Frank Wassenberg van de Partij voor de Dieren (PvdD) heeft Kamervragen gesteld aan minister Schouten van Landbouw Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) naar aanleiding van de Zembla-uitzending ‘Morgan, de verloren orka’. Wassenberg wil onder andere weten of er nog iets gedaan kan worden voor de orka, “aangezien de Nederlandse staat tekort is geschoten in de controle op de omstandigheden waarin Morgan terecht zou komen”, schrijft het Kamerlid. 

In de uitzending ‘Morgan, de verloren orka’, onderzoeken we of de Nederlandse overheid de juiste beslissing nam door Morgan te exporteren naar naar Loro Parque, een dierenpark op Tenerife met dagelijkse orkashows als grote publiekstrekker. Morgan werd in 2010 gered uit de Waddenzee en opgevangen in dolfinarium Harderwijk, maar daar moest ze op een gegeven moment weg. Haar weer vrijlaten was volgens deskundigen niet mogelijk. "We wisten niet waar op zee haar familie was, dus we zagen geen andere optie", zegt toenmalig staatssecretaris Henk Bleker tegen Zembla.

Hainan Ocean Paradise

Het dolfinarium Harderwijk verzekerde het ministerie van Landbouw er destijds van dat Loro Parque wetenschappelijk onderzoek uitvoerde op de al aanwezige orka’s. "Ik vertrouwde erop dat zij de deskundigheid hadden om ons daarover te informeren. Ik heb het zelf niet verder uitgezocht", zegt de toen verantwoordelijk beleidsmedewerker Folchert van Dijken. Ook Henk Bleker vertrouwde erop dat het goed zat: “Dit soort shows; dat had echt niet gemoeten", aldus Bleker.

Frank Wassenberg (PvdD) wil weten of minister Schouten die conclusie deelt van oud-staatssecretaris Henk Bleker en of de voorwaarden zoals gesteld in de exportvergunning van orka Morgan, inderdaad niet zijn nageleefd en de inzet van de orka als showdier dus in strijd is met de Nederlandse regels.

Het Kamerlid vraagt de minister ook hoe het onderzoek dat is gedaan naar het Loro Parque, verschilt van het onderzoek dat gedaan moet worden naar Hainan Ocean Paradise. Dat is een Chinees pretpark waar het Dolfinarium dieren aan wil verkopen. 

Wassenberg wil dat Schouten een garantie geeft dat de dolfijnen, walrussen en zeeleeuwen, die het Dolfinarium aan het Hainan Ocean Paradise-pretpark verkoopt, niet worden ingezet als showdier zoals bij orka Morgan wel gebeurde. “Wat gaat u doen om dit soort deals te voorkomen, waarbij afspraken over dierenwelzijn niet worden nagekomen en dieren worden ingezet als showdier op een wijze die in Nederland volstrekt onaanvaardbaar is?”, vraagt Wassenberg aan de minister. 

Morgan, de verloren orka - deel 2: 

Volgende week gaat ons onderzoek verder in het tweede deel van ‘Morgan, de verloren orka’.  We onderzoeken of gevangenschap en het fokken met orka’s en dolfijnen nog wel toekomst heeft. In steeds meer landen, onder andere de Verenigde Staten, komt er een fokverbod voor dolfinaria. Maar in landen als China komen er steeds meer dolfinaria bij. 

Kijk hier deel 1 van 'Morgan, de verloren orka': 

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.