Zembla

Morgan, de verloren orka - deel 1

25-10-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
7616 keer bekeken
  •  

In juni 2010 verdwaalt een jonge orka in de Waddenzee. Uitgeput en hongerig wordt ze opgevangen in het dolfinarium Harderwijk, waar ze haar Morgan noemen. Ze sterkt aan en een hevige strijd breekt los tussen de overheid, het dolfinarium en dierenactivisten. Moet Morgan weer terug naar de vrije zee, waar haar een onzekere toekomst wacht? Of is ze beter af in een dolfinarium, gevangen maar goed gevoed en in gezelschap van andere orka’s?

Uiteindelijk besluit voormalig staatssecretaris Henk Bleker om Morgan te exporteren naar Loro Parque, een dierenpark op Tenerife met dagelijkse orkashows als grote publiekstrekker. Nu, tien jaar later, zoekt Zembla haar daar op. Nam de Nederlandse overheid de juiste beslissing? In deze tweedelige Zembla onderzoeken we het leven van Morgan en de toekomst van dolfinaria.

Verklaring van Loro Parque:
De Raad van State verklaarde in 2019 dat de overdracht van Morgan volledig legaal was en er was ook geen bezwaar tegen het fokken of deelname aan educatieve presentaties die al plaatsvonden in Loro Parque. Verder heeft de Spaanse Cites alle claims van de Free Morgan Foundation afgewezen.

Morgan, de verloren orka

Donderdag 28 oktober om 20.25 uur bij BNNVARA op NPO 2.
Herhaling: donderdag 4 november – 9.30 uur – NPO 2

Regie: Jos van Dongen
Research: Pamela Kalkman

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de ZEMBLA-nieuwsbrief en ontvang wekelijks als eerste onze beste nieuwsverhalen, achtergrondartikelen en exclusieve video's.