Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

PvdA wil meer weten over info lekkage Shell

26-01-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
shell-onder-vuur
De PvdA wil dat het kabinet oliemaatschappij Shell aanspoort om juiste gegevens te geven over olielekkages in Nigeria. De partij vraagt zich af welke maatregelen de regering neemt die ervoor zorgen dat Shell open is over de activiteiten in de Nigerdelta, zodat ,,ernstige mensenrechtenschendingen in het gebied tot het verleden gaan behoren''.

PvdA-Kamerleden Pauline Smeets en Sjoera Dikkers hebben Kamervragen gesteld aan de ministers Maxime Verhagen (Economische Zaken) en Uri Rosenthal (Buitenlandse Zaken). De aanleiding hiervoor is een hoorzitting die woensdag heeft plaats gevonden in de Tweede Kamer over de rol van Shell in Nigeria, op initiatief van SP-Tweede Kamerlid Sharon Gesthuizen.

Eerder deze week zeiden Amnesty International en Mileudefensie dat Shell ten onrechte de indruk wekt dat de meeste lekkages en daarmee ook het merendeel van de vervuiling te wijten is aan sabotage. Critici houden Shell, dat al ruim vijftig jaar actief is in de Nigeriaanse regio, verantwoordelijk voor het lekken van de pijplijnen. Ze vinden dat het bedrijf de rommel moet opruimen en compensatie moet geven aan de lokale gemeenschap voor de aangerichte schade.

,,We ontkennen niet dat er pijplijnen lekken als gevolg van sabotage. Maar Shell overdrijft deze cijfers. Shell doet dat omdat het bedrijf niet de wettelijke plicht heeft om schadevergoeding te betalen aan slachtoffers als het sabotage betreft'', zei Geert Ritsema van Milieudefensie tijdens de hoorzitting.

De lekkages veroorzaken volgens de critici een reeks problemen. Landbouwgrond raakt verontreinigd en viswater onbruikbaar. Verder ontstaan er gezondheidsproblemen bij de lokale bevolking, onder meer doordat grondwater vervuild is geraakt. Verder zou het bedrijf tegen de regels in vrijkomend gas affakkelen, wat slecht voor het milieu is.

De Nederlandse ambassadeur in de Nigeriaanse hoofdstad Abuja, Bert Ronhaar, vindt niet dat de problemen Shell te verwijten zijn. ,,Shell neemt zijn verantwoordelijkheid. Ze ruimen lekken op, zelfs als die door sabotage zijn opgeblazen. Dat ze geen compensatie betalen aan mensen die criminele activiteiten doen, begrijp ik. Het zou een premie zetten op meer van dat soort acties.''

Maar volgens Thomas Blom van het tv-programma Zembla kan Shell als uitvoerder niet weglopen voor verantwoordelijkheden, evenmin als Nederlandse aandeelhouders, onder wie pensioenfondsen, die jaarlijks meeprofiteren van de winst. Blom liet calculeren dat Shell in Nigeria jaarlijks 1,8 miljard dollar verdient. (ANP)
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.