Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

PvdA stelt Kamervragen over zorginstelling Careyn

28-06-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Careyn
PvdA-Kamerlid John Kerstens wil van minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) weten waarom de inspectie niet met bewoners, familieleden en de jongeren van zorginstelling Careyn heeft gepraat. Kerstens stelt Kamervragen naar aanleiding van het nieuws dat ZEMBLA donderdag naar buiten bracht. 
Lees ook: ‘Zorginstelling Careyn zette inspectie op het verkeerde been’
Naar aanleiding van de aflevering over Careyn en de verzorgingsflat in Tuindorp-Oost , deed ZEMBLA een beroep op de Wet Openbaarheid van Bestuur en kreeg het tot dan toe vertrouwelijke inspectieverslag in handen.
Careyn heeft steeds beweerd dat de Inspectie Gezin en Jeugd (IGJ) in het verslag de juistheid bevestigt van het besluit om de ouderen te verhuizen. Maar volgens professor Jan Klein, hoogleraar veiligheid en zorg, kun je dat absoluut niet in het verslag teruglezen. PvdA-Kamerlid Kerstens vraagt zich dan ook af: “Op welke conclusie uit het rapport van de IGJ baseert Careyn haar bewering dat ‘de inspectie de juistheid van ons besluit (tot verhuizing van bewoners) bevestigt’?” 
Verhuizen
In de ZEMBLA-aflevering Oude bomen moet je niet verplanten ' is te zien hoe ouderen, zoals de dan 100-jarige mevrouw Piël, twee keer in 1,5 jaar tijd moeten verhuizen. Kerstens wil weten waarom er tijdens het inspectiebezoek niet met mevrouw Piël is gesproken. “Zou u dat niet voor hand liggende hebben gevonden?”, vraagt het Kamerlid zich af. 
Aankondiging bezoek
Kerstens vraagt ook aan de minister waarom de Inspectie Gezin en Jeugd van tevoren aankondigt op bezoek te komen. Zeker nu er ‘sprake was van een verschil van mening over de gang van zaken bij Careyn en tussen een deel van de bewoners en Careyn?’ In 2016 schrijft de minister van Volksgezondheid nog dat “de ervaring leert dat de inspectie in het algemeen scherper inzicht krijgt in de kwaliteit van de zorgverlening, wanneer zij haar inspectieonderzoek zoveel mogelijk onaangekondigd uitvoert.”
Kamervragen SP
Enkele dagen later stelt ook Kamerlid Hijink (SP) Kamervragen aan minister De Jonge: Wat vindt u ervan dat het inspectiebezoek vooraf aangekondigd was en dat er niet met alle betrokken bewoners of met de cliëntenraad is gesproken?  Hijink wil graag weten van minister De Jonge welke maatregelen hij gaat nemen om deze geschillen op te lossen. 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.