Zembla

Provincie Gelderland zegt NEE tegen granuliet

25-09-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
112 keer bekeken
  •  
Rijkswaterstaat-fout-tussendoor

De provincie Gelderland accepteert in de toekomst geen stort meer van bodemvreemd materiaal, zoals granuliet. Een grote meerderheid van de Provinciale Staten stemde woensdag voor twee moties die de stort in de toekomst tegenhoudt.

Het debat werd gevoerd naar aanleiding van de onthulling van Zembla dat Rijkswaterstaat een rekenfout maakte in het granulietdossier. Het liefst zou de provincie de huidige stort verbieden, maar dat kan niet zonder medewerking van de minister, zo zei gedeputeerde Peter Drenth. 

Alleen uit eigen regio
In de aangenomen moties werd afgesproken dat alleen nog bagger en grond uit eigen regio in Gelderland mag worden opgeslagen. En dan het liefst bovengronds in plaats van in een natuurplas. 

De provincie heeft uiteindelijk wel de medewerking nodig van Rijk. Maar in de aangenomen moties is afgesproken om er alles aan te doen om dat voor elkaar te krijgen.

Zembla maakte twee uitzendingen over de stort van granuliet in Over de Maas:

De afvaldump door Rijkswaterstaat - Deel 1

De afvaldump door Rijkswaterstaat - Deel 2

Rectificatieverplichting Zembla 

De Rechtbank Den Haag heeft bij vonnis van 31 augustus 2022 geoordeeld dat Zembla onrechtmatig (want niet met de van Zembla te verwachten zorgvuldigheid) tegenover het bedrijf Graniet Import Benelux (ook handelend onder de naam Bontrup) heeft gehandeld door de door Gustaaf Biezeveld gedane uitspraken over het opzettelijk plegen van strafbare feiten door het bedrijf Bontrup in de uitzending van 6 februari 2020 op te nemen. Dit echter zonder voldoende feitelijke basis en op de ongenuanceerde en onvoorwaardelijke wijze zoals Zembla dat toen heeft gedaan. De rechtbank Den Haag heeft BNNVARA / Zembla bevolen deze rectificatie te plaatsen.

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de ZEMBLA-nieuwsbrief en ontvang wekelijks als eerste onze beste nieuwsverhalen, achtergrondartikelen en exclusieve video's.