Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

‘Provincie Gelderland en Barneveld verdraaien conclusies vervuilde grond’

11-04-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
52 keer bekeken
  •  
vink 12
De provincie Gelderland en de gemeente Barneveld verdraaien de conclusies die onderzoeksbureau Royal HaskoningDHV heeft getrokken over de vervuilde grond in Barneveld. Dat zeggen milieuchemicus Joop Harmsen en voormalig milieu-officier van justitie Gustaaf Biezeveld tegen Omroep Gelderland.
"Het heeft er alle schijn van dat de gemeente en de provincie dit doen om zichzelf en Vink vrij te pleiten", zegt Biezeveld tegen de omroep.
Lees ook: "Onderzoek bevestigt: toegepaste grond van Vink in Barneveld is vervuild"
Eind maart bevestigde het onderzoek van Royal HaskoningDHV dat afvalverwerker Vink vervuilde grond heeft gestort in woonwijken in Barneveld. Volgens de onderzoekers had de grond niet toegepast mogen worden in een woonwijk.
Onjuiste informatie
In een brief aan bewoners stelt provincie Gelderland dat de grond wél gebruikt mocht worden in een woonwijk. Volgens milieuchemicus Joop Harmsen verstrekt ze hiermee onjuiste informatie.
"De provincie kan niet stellen dat de grond destijds gebruikt mocht worden. De stof styreen is in verhoogde waarde gevonden. Daarom had de grond niet gebruikt mogen worden. Dat er nu in veel monsters geen overschrijdingen zijn gevonden, wil niet zeggen dat er geen styreen en andere vluchtige stoffen in het toegepaste zand hebben gezeten. Vluchtige stoffen kunnen in de loop der tijd verdwijnen. Zeker als de grond in een dunne laag vlak aan het oppervlak wordt toegepast", vertelt Harmsen uit aan Omroep Gelderland. Biezeveld bevestigt dit.
Reacties
De gemeente wil niet reageren op vragen van Omroep Gelderland over de constateringen van Biezeveld en Harmsen. Het onafhankelijke onderzoeksbureau Royal HaskoningDHV dat de gemeente inhuurde, wil niet ingaan op vragen over de manier waarop de gemeente en de provincie hun conclusies interpreteren.
De provincie zegt nog steeds achter het oorspronkelijke rapport van de Omgevingsdiensten te staan en wil niet ingaan op de constatering van Royal HaskoningDHV, Biezeveld en Harmsen dat de grond niet gebruikt had mogen worden in een woonwijk.
Vink
Afgelopen november onthulde Zembla in twee uitzendingen dat Vink diverse regels overtreedt. In de eerste aflevering ‘De Kunstgrasberg’ bleek dat Vink in overtreding was met de opslag van kunstgrasmatten. In ‘Nieuwbouwwijk als stortplaats’ bleek dat het bedrijf vervuilde grond illegaal toepaste in nieuwbouwwijken in Barneveld.

Lees het hele artikel van Omroep Gelderland hier.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.