Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Onderzoek bevestigt: toegepaste grond van Vink in Barneveld is vervuild

26-03-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
543 keer bekeken
  •  
vink 08
Onderzoek bevestigt dat afvalverwerker Vink vervuilde grond heeft gestort in woonwijken in Barneveld. Dit concludeert Edwin de Baat, onderzoeker van Royal HaskoningDHV die in opdracht van de gemeente de kwaliteit van de grond heeft onderzocht.
Gedurende het onderzoek weigerde Vink gegevens aan te leveren en werkte de afvalverwerker het onderzoek tegen. Afgelopen maandagavond werden de nieuwe onderzoeksresultaten aan de gemeenteraad voorgelegd.
In de woonwijk Eilanden-Oost werd de giftige stof styreen gevonden. De waarden waren zeven keer boven de toegestane hoeveelheid. Het gaat hierbij om ongeveer 32 kuub vervuilde grond. Vink heeft altijd ontkend dat de grond vervuild was. Op andere plekken in Barneveld werden lichte verontreinigingen aangetroffen, volgens het onderzoek zijn deze niet direct te linken aan het zand van Vink.
Veel meer vervuilde grond van Vink in Barneveld dan gedacht: 6700 ton
Styreen wordt verwerkt tot een groot aantal kunststoffen, de belangrijkste daarvan is polystyreen. Bij een hoge inname van deze stof kun je schade aan het zenuwstelsel oplopen. Toxicoloog Martin van den Berg: “Bij onderzoek bij proefdieren blijkt dat het ook kankerverwekkend is. Mogelijk is het ook kankerverwekkend voor de mens.”
Gemeente stelde drie onderzoeken in
Naast het onderzoek naar de kwaliteit van de grond stelde de gemeente Barneveld nog twee onderzoeken in. Er werd intern onderzoek gedaan naar hoe de gemeente heeft gehandeld en onderzoeksbureau BMC Yacht Group onderzocht of de gemeente zich aan de regels van de bodemwet heeft gehouden.
Uit het onderzoek van BMC Yacht Group blijkt dit niet het geval. De gemeente Barneveld was onvoldoende op de hoogte van de regels. Zo geldt er een meldplicht als een partij meer dan 50 kuub grond aanlevert. Echter heeft de gemeente, ondanks de bouw van duizenden woningen, nauwelijks meldingen gedaan.
Provincie,  gemeente en Vink aansprakelijk
Een bewonersgroep uit Barneveld heeft de provincie, de gemeente en afvalverwerker Vink aansprakelijk gesteld voor mogelijk geleden financiële schade in de zaak van het vervuilde zand. Volgens de bewoners van de gemeente had de provincie moeten weten dat de storting van de grond illegaal was. Zij verwijten het provinciebestuur dat ze niet eerder hebben ingegrepen.
Afgelopen november onthulde Zembla in twee uitzendingen dat Vink diverse regels overtreedt. In de eerste aflevering ‘De Kunstgrasberg’ bleek dat Vink in overtreding was met de opslag van kunstgrasmatten. In ‘Nieuwbouwwijk als stortplaats’ bleek dat het bedrijf vervuilde grond illegaal toepaste in nieuwbouwwijken in Barneveld.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.