Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Proef met pendelbus voor asielzoekers een succes

15-08-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
ter apel
ter apel 2
De proef met een zogenoemde asielbus, tussen Emmen en het azc in Ter Apel (Groningen), krijgt een vervolg. Volgens vervoersbedrijf Qbuzz is de pilot tot nu toe succesvol en zijn er geen incidenten meer geweest, niet op de pendelbus maar ook niet op de reguliere lijnbussen in de regio. Dat bevestigt Qbuzz na berichtgeving van Hart van Nederland.
De proef ging half mei van start omdat asielzoekers overlast veroorzaakten op de lijnbussen. Buschauffeurs voelden zich niet veilig meer, na bedreigingen en intimidaties. De pilot zou donderdag aflopen. Er wordt nu overlegd over de nieuwe duur van de proef en hoe die precies vorm moet krijgen, meldt het ministerie van Justitie en Veiligheid. In de tussentijd loopt die door.
Staatssecretaris Ankie Broekers-Knol liet vorige maand al weten dat de eerste ervaringen met de pendelbus positief waren.
Pendelbus niet gratis
De vervoerder had de zaak destijds zelf aangekaart. De Tweede Kamer drong erop aan het vervoer niet gratis te maken, om wangedrag niet te belonen. Daarom is de prijs van een kaartje vrijwel gelijk aan die voor de normale buslijn. Een ticket kost 7 euro. De kaartjes voor de asielbus moeten vooraf worden gekocht. Ook is de bushalte bij de ingang van het azc, en daarmee in het zicht van de beveiliging.
Onrust in Ter Apel
ZEMBLA maakte eerder  een aflevering  over de onrust in Ter Apel sinds de komst van het azc, het dorp groeide uit tot de asielzoekershoofdstad van Nederland. Het azc was de economische motor van de regio. Maar door de toename van criminaliteit ontstond er angst en boosheid onder bewoners.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.