Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Postsector verplicht te werken met arbeidsovereenkomsten

14-04-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
het-einde-van-de-postbode
Kamerlid Sharon Gesthuizen (SP) reageert verheugd op het aannemen van haar voorstel om bedrijven in de postsector te verplichten om te werken met arbeidsovereenkomsten. Met het aannemen van het voorstel dwingt de Tweede Kamer het kabinet om alsnog te regelen dat iedereen die werkt in de postmarkt in vaste dienst komt van een postbedrijf.

Nu nog werken veel postbezorgers met een ‘Overeenkomst van Opdracht (OVO). Daarmee bouwen werknemers geen pensioen op en hebben ze geen enkele bescherming bij ontslag, ziekte of arbeidsongeschiktheid. Gesthuizen: ‘Dit is een groot succes voor alle mensen die werken in de postsector. Heel veel postbezorgers werken op dit moment rechteloos en ver onder het minimumloon. De Kamer dwingt het kabinet nu om aan deze praktijk een einde te maken.’

Gesthuizen wijst erop dat het Kabinet nu haast moet maken: ‘Er is in het verleden al vaker iets beloofd – ik zal niet rusten voordat het kabinet ook zal doen wat we van hen verwachten!’

Geen fonds
Staatssecretaris Henk Bleker (belast met postzaken) vindt het niet nodig dat er een fonds wordt ingesteld waaruit TNT Post boventallig personeel aan ander werk helpt. Hij heeft dat geschreven aan de Tweede Kamer.

De suggestie van het fonds komt van Ruud Vreeman, die eerder was aangesteld als adviseur om een impasse op de postmarkt te doorbreken.

De bedoeling was dat met geld uit het fonds meer werknemers bij nieuwe postbedrijven, zoals Sandd en SelektMail, een vast contract krijgen. Vreeman stelde ook voor dat TNT Post meedoet aan het fonds om boventallig personeel aan ander werk te helpen.

“Onbegrijpelijk dat staatssecretaris Bleker het arbeidsovereenkomstfonds overbodig noemt. Alle sociale partners willen dit fonds. Het is de enige oplossing om uit de problemen te komen", zo stelt GroenLinks Tweede Kamerlid Bruno Braakhuis in een reactie.
"De staatssecretaris ontkent de realiteit, TNT heeft nog geen oplossing gevonden om werknemer van werk naar werk te helpen en Sandd kunnen zonder fonds de AMvB niet betalen. Zonder fonds hebben ontslagen postbodes geen uitzicht op werk en zal Sandd failliet gaan", aldus Braakhuis.

Het voormalige staatsbedrijf TNT reorganiseert en wil 11.000 postbodes ontslaan, waarvan 4.500 gedwongen, terwijl er volop werk is. De Productiedivisie waaronder de postbodes vallen, maakte in 2009 zelfs nog een geschatte winst van 488 miljoen euro en blijft daarmee het meest lucratieve onderdeel van TNT. Alle postbodes met een contract van 25 uur of meer worden door TNT ontslagen en vervangen door goedkope parttime krachten. Er wordt ze geen perspectief geboden om ergens anders in het bedrijf te werken.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.