Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Politiebond luidt noodklok: 'Grote zorgen om C2000'

06-03-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
160 keer bekeken
  •  
Calamiteit C2000
Politiebond ACP heeft een brandbrief geschreven aan minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) over het functioneren van communicatiesysteem C2000. De bond zegt zich "grote zorgen" te maken over de aanhoudende problemen met het systeem.

'Groot gevoel van onveiligheid'
Doordat de verbinding niet altijd werkt, ontstaat bij agenten op straat "een groot gevoel van onveiligheid", stelt de bond. "Zij moeten ervan uit kunnen gaan dat de kans op verstoring in het gebruik nagenoeg nihil is. De veiligheid van hulpverleners, politie en burgers moet altijd en overal voorop staan."

De ACP roept op maatregelen te nemen als de problemen deze maand nog niet zijn opgelost. Zo zouden, om hun veiligheid te vergroten, agenten niet meer alleen de straat op moeten gaan. Daarnaast zouden ze een backup-systeem moeten hebben om direct contact met de meldkamers te leggen. 
Calamiteit C2000
In de nacht van 27 op 28 januari zijn alle hulpdiensten in Nederland overgeschakeld op een nieuw systeem dat het 20 jaar oude C2000 vervangt. Een unieke operatie, noemde minister Ferd Grapperhaus het. In die nachten werden er ongeveer 600 zendmasten 'omgezet'. Op die zendmasten draaien 90.000 portofoons en mobilofoons. Sindsdien hapert het nieuwe communicatiesysteem. 

Het nieuwe C2000 is een klassiek Haags ICT-drama. Het ministerie van Justitie en Veiligheid koos bij de aanbesteding van het complexe project voor de goedkoopste aanbieder, maar betaalt nu een hoge prijs. Twee bedrijven die claimden de “bewezen technologie” in huis te hebben, krijgen het maar niet voor elkaar. Zembla onderzocht in ‘Calamiteit C2000’ hoe veilig we zijn met C2000. Bekijk hier de uitzending: 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.