Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Politie maakt fouten bij wapenvergunning Tristan

11-07-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
124 keer bekeken
  •  
schietverenigingen-overtreden-regels
De politie heeft fouten gemaakt bij de afgifte van de wapenvergunning van Tristan van der Vlis in 2008. Dat heeft hoofdofficier van Justitie Van Nooy gezegd. Wel zijn alle voorgeschreven procedures gevolgd.

Informatie over de psychische toestand van Tristan uit 2006 is niet meegenomen in de beoordeling van zijn aanvraag. Het is niet duidelijk of die gegevens niet aan de behandelaar zijn verstrekt of dat die ze over het hoofd heeft gezien.
Aanvraag werd afgewezen
Een aanvraag van Van der Vlis voor een wapenvergunning werd in 2005 afgewezen in verband met een incident met een luchtbuks in 2003. Een jaar later kreeg hij de vergunning dus alsnog en werd deze elk jaar verlengd.

Naar aanleiding van deze zaak gaat de politie scherper kijken of de verlening van een wapenvergunning extra risico's met zich mee kan brengen. Om het toezicht op mensen met een vergunning gerichter te maken, komen er in de hele politieorganisatie risicoanalyses. Dat heeft minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) geschreven aan de Tweede Kamer.

Met de scherpere aanpak kan de politie voorkomen dat gegevens over de psychische gesteldheid van een aanvrager blijven liggen, zoals in Alphen gebeurde.

Voor het wapenbezit is relevant dat Van der V. kampte met psychische problemen en dat hij in 2006 tien dagen gedwongen opgenomen is met een IBS-machtiging wegens suïcidaliteit. Ook relevant is dat hij in 2008 suïcidepogingen heeft gedaan en dat hij vanaf de opname in 2006 langere tijd onder behandeling is geweest.
De schietclub
Na het incident in Alphen a/d Rijn krijgt de schietsport meteen de zwartepiet toegespeeld. De dader is lid van een schietsportvereniging en heeft psychische problemen; een gevaarlijke combinatie. ZEMBLA onderzoekt de wereld van de schietsport en filmt exclusief bij schietsportvereniging Willem Tell in Harderwijk. Zij zet haar deuren open en laat zien hoe kinderen van tien, twaalf jaar leren schieten en hoe topschutters zich voorbereiden op een wedstrijd. Maar ze vertellen ook openhartig over de gebrekkige screening die ze kunnen doen bij nieuwe leden vanwege de privacy. ‘Je mag zelfs verzwijgen dat je de grootste crimineel van Nederland bent,’ zegt een bestuurslid in ZEMBLA - 'De schietclub'

Lees de ' Samenvatting resultaten Rijksrechercheonderzoek naar schietpartij Alphen aan den Rijn ' (pdf)

Meer over:

de-schietclub
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.