Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Politie krijgt weer meer meldingen van overlast door verwarde personen

04-09-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
150 keer bekeken
  •  
verwarde mensen
Verwarde mensen zorgen voor steeds meer overlast. De politie kreeg de eerst helft van dit jaar 47.632 meldingen van incidenten waarbij mensen met verward gedrag waren betrokken. Dat is 8 procent meer dan in de eerste helft van vorig jaar.
Daarmee zet de groei van het aantal incidenten met verwarde mensen volgens de politie door. In heel 2018 ging het om 90.605 meldingen, ruim 30.000 meer vergeleken met vijf jaar geleden.
Maatschappelijke overlast
"Achter deze cijfers gaat menselijk leed en maatschappelijke overlast schuil. De zorg voor verwarde mensen is veelal geen politietaak, aangezien veel mensen met verward gedrag die met de politie in aanraking komen niet of nauwelijks overlast geven, crimineel of gevaarlijk zijn. Het gaat vaak om kwetsbare mensen die hulp nodig hebben", stelt de politie.
Linda is gesprongen
In de uitzending ' Linda is gesprongen ' uit 2016 onderzoekt ZEMBLA waar de grens ligt van de eigen verantwoordelijkheid van dergelijke patiënten en die van de GGZ.  Toen al was er een toename van het aantal incidenten met verwarde personen.  De uitzending gaat over de vraag wie verantwoordelijk is voor de maatschappelijke schade als de GGZ een psychiatrische patiënt niet wil opnemen.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.