Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Politie kan miljoenen besparen als banken gegevens digitaal aanleveren

25-11-2015
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
188 keer bekeken
  •  
de-misgelopen-miljarden
Politieonderzoek naar financiële criminaliteit kost de recherche 100 tot 200 fulltime krachten aan administratief werk, zoals het overtikken van bankgegevens van verdachten. Dat staat in vertrouwelijke politierapporten uit 2013 en 2014 die in handen zijn van ZEMBLA. In de rapporten, genaamd ‘Project peseta’ wordt berekend dat er jaarlijks minimaal ruim 6 miljoen euro kan worden bespaard, als alle banken de gegevens digitaal leveren in plaats van op papier.  Dat scheelt minimaal 75 fulltime krachten. Korpschef P. Aalbersberg van de Nationale politie zegt daarover in ZEMBLA:  'Het aantal van 100 tot 200 fulltime krachten betreft een grove schatting. Met het project Peseta worden in de toekomst meer gegevens digitaal geleverd. Dit zal capaciteitswinst opleveren.'

Stapels papier
De vertrouwelijke rapporten zijn door een oud-financieel rechercheur aan ZEMBLA toegespeeld. Hij stelt in de uitzending: ' Als de politie bankgegevens vordert ontvangen zij hele dikke stapels papier die moeten worden overgetikt of gescand. Consumenten kunnen al jaren hun bankgegevens met één druk op de knop downloaden.'  Oud-procureur generaal D. Steenhuis hierover in ZEMBLA: ' Dit is natuurlijk te gek voor woorden, laten we dat gewoon vaststellen' .

Trage beschikbaarheid
De vertrouwelijke notitie Project Peseta laat zien hoe de financiële recherche doelmatiger kan werken. Een groot struikelblok in het opsporen van financiële criminaliteit is de trage beschikbaarheid van bancaire gegevens van een verdachte. Met het digitaal aanleveren van rekeningnummers, saldi, hypotheken etc. zou financieel rechercheren veel sneller kunnen verlopen.
Overtikken
In het vertrouwelijke rapport wordt berekend dat digitalisering minimaal 75 fulltime krachten bespaart, dat levert jaarlijks ruim 6 miljoen euro op. Oud-financieel rechercheur Michiel Princen bevestigt in ZEMBLA de ervaringen van de oud-collega. ' Als je van jaren de bankafschriften krijgt, dan ben je maanden bezig met dat over te tikken' .

Van alle Nederlandse banken leveren alleen ING en SNS digitaal aan de politie en dan alleen nog maar de saldogegevens en af- en bijschrijvingen. De rest en de gegevens van andere banken krijgt de politie op papier. De Nederlandse Vereniging van Banken stelt in ZEMBLA dat aan verbetering wordt gewerkt. ' We zijn gestart met het digitaliseren van het proces, maar hebben nog een slag te maken. Het kost altijd tijd omdat je zorgvuldig met klantgegevens moet omgaan' , aldus Yvonne Willemsen van de NVB.

Geen centraal bankregister
Nederland heeft ook nog steeds geen centraal bankregister, in tegenstelling tot de ons omringende landen. Met zo’n register weten rechercheurs onmiddellijk bij welke banken een verdachte een rekening heeft. Nu moeten rechercheurs daarvoor alle banken apart benaderen. Ook op dit terrein belooft de NVB beterschap. ' Ook wij gaan op een dergelijke manier efficiënter informatie uitwisselen, maar dat gaat nog even duren. We hebben het nog niet dit jaar ', Steenhuis hierover in ZEMBLA: ' Ik denk dat de banken er belang bij hebben om daar niet aan mee te doen omdat het niet hebben van zo’n register kennelijk concurrentie voordelen biedt ten opzichte van andere landen. Anders kan ik me niet voorstellen waarom ze dat zouden doen' .
ZEMBLA:
‘Misdaad loont’, woensdag 25 november 2015 om 20.25 uur bij de VARA op NPO 2.
Samenstelling en regie: Jos van Dongen
Research: André Nelis
Eindredactie: Manon Blaas.
 

Meer over:

misdaad-loont
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.