Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Politie en brandweer Twente onbereikbaar door nieuw communicatiesysteem

05-02-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
88 keer bekeken
  •  
c2000 anp 2
Twentse politieagenten mogen voorlopig niet alleen de straat op, omdat het nieuwe communicatiesysteem C2000 hapert. Dat meldt de Twentsche Courant Tubantia. Het systeem is vorige week vernieuwd en geeft vooral problemen.
Portofoons vallen uit, verbindingen zijn slecht en de meldkamer kan soms niet zien waar de agenten zijn. De verbindingsproblemen zorgen ervoor dat agenten en brandweerlieden soms helemaal niet bereikbaar zijn, aldus Tubantia.

Ook de brandweer in Twente heeft problemen met het nieuwe systeem. “We hebben last van portofoons die niet werken, die uitvallen of haperend geluid weergeven. Uitzetten en weer aanzetten helpt in de meeste gevallen”, laat woordvoerder Wendy Franke weten.

Als alternatief gebruikt de brandweer nu tablets om met elkaar in contact te staan. De politie communiceert via een walkietalkie-app op mobiele telefoons als de portofoons niet meewerken.
20 jaar oude C2000
In de nacht van 27 op 28 januari zijn alle hulpdiensten in Nederland overgeschakeld op een nieuw systeem dat het 20 jaar oude C2000 vervangt. Sindsdien hapert het nieuwe communicatiesysteem. Een herstart en een update in de nacht van donderdag op vrijdag heeft niet het gewenste resultaat gehad.

“Zoals bij elk nieuw systeem kunnen er aanloopproblemen ontstaan”, reageert een woordvoerder van minister Grapperhaus tegen de krant: “In de beginfase zullen bepaalde functionaliteiten niet werken tot de instellingen zijn geoptimaliseerd.”

Calamiteit C2000
Het nieuwe C2000 is een klassiek Haags ICT-drama. Het ministerie van Justitie en Veiligheid koos bij de aanbesteding van het complexe project voor de goedkoopste aanbieder, maar betaalt nu een hoge prijs. Twee bedrijven die claimden de “bewezen technologie” in huis te hebben, krijgen het maar niet voor elkaar. Zembla onderzocht in ‘Calamiteit C2000’ hoe veilig we zijn met C2000.

Lees hier het hele verhaal in Tubantia.
Bekijk de uitzending 'Calamiteit C2000':
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.