Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Politici vaker agressief bejegend

29-11-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
bedreigde-bestuurders
Nederlanders die een politiek ambt bekleden, zoals burgemeesters en raadsleden, hebben het afgelopen jaar vaker met agressie te maken gehad dan in eerdere jaren. Het aantal politici dat de afgelopen twee jaar via sociale media agressief werd benaderd is zelfs verdubbeld, laat het ministerie van Binnenlandse Zaken dinsdag weten.
Een van de mogelijke redenen voor de stijging is de vluchtelingencrisis, die aanleiding was voor een reeks inspraakavonden in gemeenten, stelt het ministerie. Zorgen over asielzoekers mogen wat minister Ronald Plasterk betreft echter nooit leiden tot agressie tegen politici. ,,Inwoners van een gemeente hebben altijd het recht hun mening te geven over bijvoorbeeld de komst van een asielzoekerscentrum, maar het is volstrekt onacceptabel als dit gepaard gaat met gescheld of zelfs bedreigingen'', aldus de minister.
Uit het onderzoek van het ministerie blijkt dat het overheidspersoneel als geheel het afgelopen jaar juist minder vaak agressief werd bejegend. Volgens Plasterk is hier de afgelopen jaren ook veel aandacht aan besteed. ,,We hebben werkgevers en sociale partners bijvoorbeeld ondersteund in het aanbieden van trainingen voor bijvoorbeeld baliemedewerkers die veel met burgers in aanraking komen.''

Die bedreigingen hebben grote gevolgen voor het persoonlijke leven van een bestuurder, maar ze kunnen ook de besluitvorming van die bedreigde burgemeesters, wethouders of raadsleden beïnvloeden. Het verhaal over de intimidatie van lokale bestuurders en de risico’s voor de rechtsstaat is te zien in de ZEMBLA uitzending ' Bedreigde bestuurders '
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.