Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Parlementaire hoorzitting belastingparadijzen

11-04-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
snij-belastingparadijzen-de-pas-af
PvdA, SP en GroenLinks willen meer weten over belastingconstructies die via Nederland lopen. De partijen kijken na de recente onthullingen in de Panama Papers of er een parlementaire hoorzitting kan worden gehouden om betrokkenen snel en desnoods onder ede te kunnen horen. Het zou voor het eerst zijn dat er een parlementaire hoorzitting wordt gehouden. 

UPDATE

Zondag werd bekend dat er in de Kamer een meerderheid is voor het houden van een zogenoemde parlementaire ondervraging. Dit zou de eerste keer zijn dat zo'n 'mini-enquête' wordt gehouden. In de komende week wordt besloten welke partijen allemaal worden opgeroepen. 
De parlementaire ondervraging is een nieuw instrument waarmee de Kamerleden informatie kunnen krijgen. Een commissie onder leiding van SP-Kamerlid Ronald van Raak stelde eerder dit jaar voor om er vijf jaar ervaring mee op te gaan doen. De drie partijen bekijken deze optie, zo melden zij zondag, omdat bij eerdere hoorzittingen over bijvoorbeeld brievenbusmaatschappijen en belastingconstructies van multinationals verschillende personen die waren uitgenodigd, niet kwamen opdagen.

Zie ook ZEMBLA Nederland belastingparadijs (2009) De mazen in de belastingwet , waardoor Nederlandse multinationals weinig tot geen vennootschapsbelasting betalen, kosten de Nederlandse schatkist 16 miljard euro. Omgerekend betekent dit een lastenverzwaring van 2200 euro per Nederlands huisgezin.

Bekijk ook:  Nederland Belastingparadijs, het vervolg  (2015) Uit de gegevens van Belgische Nationale Bank blijkt dat Nederlandse multinationals gebruik maken de België-route. 'Philips, Shell, DSM, Heineken en ING maken gebruik van het Belgische belastingvoordeel', zegt Belgisch parlementariër en oud-belastinginspecteur Van Hees. Hij schat dat samen met ASML , de Nederlandse schatkist hierdoor vorig jaar 250 miljoen euro is misgelopen. ZEMBLA heeft deze bedrijven benaderd en ze erkennen allemaal dat ze gebruik maken van de belastingaftrek.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.