Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Overheid wil af van oplopende schuld burgers

04-04-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
de-incasso-industrie
Burgers die schulden hebben bij de overheid kunnen nog verder in de financiële problemen komen door de uiteenlopende aanpak van de instanties die het geld terug willen. Dat kan anders vindt het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Bij de schulden gaat het bijvoorbeeld om te hoge toeslagen of gemeentelijke belastingen.
De overheden die openstaande schulden terugvorderen moeten beter met elkaar samenwerken. Dit om te voorkomen dat door een opeenstapeling van vorderingen de schulden verder toenemen aldus staatssecretaris Jetta Klijnsma maandag aan de Tweede Kamer.
In de praktijk heeft iemand met schulden vaak met meerdere overheidsorganisaties te maken. Elk van die instanties heeft een eigen aanpak en mogelijkheden om betalingsregelingen te treffen. Klijnsma wil dat de instellingen zo vroeg mogelijk contact leggen met burgers om afspraken over afbetalingen te maken.
Iemand met schulden heeft gemiddeld zeventien schuldeisers. De overheid is de grootste schuldeiser. Om openstaande belastingen te innen, gaat de overheid steeds verder bij het innen van schulden. Hierdoor komen mensen nog meer in financiële problemen. ZEMBLA onderzocht in de uitzending 'De Incassoindustrie' de gevolgen van de drastische methodes.
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.

BNNVARA LogoWij zijn voor