Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

‘Overheid moet onderwijs toegankelijker maken voor kinderen met beperking’

02-11-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
182 keer bekeken
  •  
thuiszitters
Het Nederlandse onderwijs moet beter toegankelijk worden gemaakt voor kinderen met een beperking, vindt het College voor de Rechten van de Mens. "Ondanks stappen in de goede richting is het onderwijs in Nederland nog niet toegankelijk voor iedereen", constateert de instantie in een advies aan het kabinet.

Het college wijst onder meer op de 4790 'thuiszitters', kinderen die geen onderwijs volgen, omdat ze dusdanige beperkingen hebben dat het onderwijs er niet op is toegerust om ze te ontvangen. Onderwijsminister Arie Slob zei daarover begin dit jaar dat vooral de samenwerking tussen onderwijs, zorg en de overheid in een aantal regio's beter moet. Ook het College voor de Rechten van de Mens zegt dat er "voor sommige van deze kinderen wel degelijk mogelijkheden zijn om onderwijs te volgen".

Maatwerk via Miep Ziek contracten is mogelijk
Zembla onderzocht in 2015 in ‘Thuiszitters’ de wereld van passend onderwijs en stuitte toen al op wanhopige ouders wiens kinderen door een gebrek aan maatwerk niet naar school gaan. Het gaat om niet alleen om de groep kinderen met lichamelijke aandoeningen, maar ook met psychische problemen. Die laatste groep kan ook niet altijd op scholen terecht, terwijl er via maatwerk wel onderwijs mogelijk is voor een groot deel en dat wordt vergoed. 

De handelingsplannen van deze bijzondere onderwijstrajecten voor kinderen met psychische en lichamelijke problemen staan bekend als de Miep Ziek contracten. Voorheen moesten ouders die gebruik maakten van zo’n contract geheimhouding tekenen. Via de rechter is uiteindelijk bereikt dat het ministerie de contracten openbaar moest maken. Toen het ministerie dat ondanks de uitspraak nog niet actief deed, besloot een jurist 46 van de zogenoemde Miep Ziek contracten te publiceren, zodat meer ouders op de hoogte zijn van hun mogelijkheden.
Concreet stappenplan is nodig
Het College voor de Rechten van de Mens waarschuwt nu opnieuw dat de overheid meer moet doen om de situatie te verbeteren. Wat kinderen met een lichamelijke beperking betreft, vindt het college dat de overheid landelijk beleid opstellen. Een visie en een concreet stappenplan zijn nodig om "inclusief onderwijs te kunnen realiseren", zegt het college. Zo moeten gebouwen zo toegankelijk mogelijk worden gemaakt. Hetzelfde geldt voor lesmateriaal. Verder adviseert het college onder meer te "denken vanuit de mogelijkheden van de leerling".

Het College voor de Rechten van de Mens houdt in Nederland toezicht op internationaal erkende mensenrechten, waaronder het VN-verdrag Handicap. Daarin staat dat mensen met een beperking het recht hebben om volwaardig en op gelijke voet met anderen deel te nemen aan de samenleving.

Kijk de uitzending 'Thuiszitters':
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.