Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Thuiszitters

  •  
22-04-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1308 keer bekeken
  •  
Jesse is twaalf jaar en zit al sinds augustus noodgedwongen thuis. Hoewel slim genoeg, weigert de school hem toe te laten. Jesse is namelijk  hoogbegaafd en heeft ernstige dyslexie  en de school vindt dat hij in de klas teveel zorg vraagt. Met Jesse zijn er duizenden leerplichtige kinderen die in hetzelfde schuitje zitten, ze behoren tot het groeiende leger van de thuiszitters. Veel van hen staan niet eens meer op een school ingeschreven.

Zorgplicht
Staatssecretaris Dekker heeft het probleem de oorlog verklaard, Jesse heeft recht op passend onderwijs. Scholen hebben sinds augustus vorig jaar een zorgplicht en moeten kinderen als Jesse binnen drie maanden een plek geven. Maar waarom gebeurt dat niet? Zembla onderzoekt de wereld van passend onderwijs en stuit op wanhopige ouders, machtige schoolbestuurders en een strijdlustige jurist die voor elk kind probeert af te dwingen waar het recht op heeft: onderwijs.
Reactie op uitzending Zembla van 22 april jl. inzake thuiszittende leerlingen en passend onderwijs door de  de staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, Sander Dekker. Lees de Kamerbrief.  

Tijdens de Regeling van Werkzaamheden van 23 april 2015 is besloten te inventariseren welke vragen de leden van de vaste commissie voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschap hebben naar aanleiding van de Zembla-uitzending van 22 april 2015 over leerlingen die geweigerd worden door scholen en noodgedwongen thuis zitten. Hieronder zijn per fractie de aanvullende vragen opgenomen. 
'Van Miep ziek naar Miep op maat'
Onderwijsjuriste Katinka Slump, al jaren voorvechtster van onderwijs thuis voor leerbare kinderen die vastgelopen zijn, maakt in ZEMBLA haar rapport 'Van Miep ziek naar Miep op maat' openbaar. Het is een pleidooi voor eenduidige regels om voor alle thuiszitters onderwijs mogelijk te maken.
Stichting Autipassend Onderwijs 
Stichting AutiPassend Onderwijs Utrecht is opgericht door ouders en streeft na dat er in de regio Utrecht goed havo/vwo-onderwijs komt voor kinderen met autisme en cognitief talent.

Levenmetautisme
De website staat vol met informatie over autisme en alles rondom autisme.

Dekinderombudsman
De Kinderombudsman controleert of de kinderrechten in Nederland worden nageleefd door de overheid, maar ook in het onderwijs, de kinderopvang, jeugdzorg en de gezondheidszorg. De Kinderombudsman adviseert het parlement en organisaties en maakt mensen bewust van de kinderrechten.

Iederin

Iederin streeft naar een samenleving waarin iedereen tot zijn recht komt. Mensen met een lichamelijke handicap, een verstandelijke beperking of chronisch ziekte horen er volledig bij!


Ouderkracht voor 't kind 
Ouderorganisatie voor en door alle ouders van schoolgaande kinderen, jongeren en studenten.
Advies Onderwijsrecht
Als onderwijsjurist heeft Katinka Slump zich gespecialiseerd in de rechtspositie van de onderwijsvrager; de leerling en student. Door middel van publicaties en presentaties tracht zij de complexe wet- en regelgeving in het onderwijs meer toegankelijk te maken, ook voor niet juristen. 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de ZEMBLA-nieuwsbrief en ontvang wekelijks als eerste onze beste nieuwsverhalen, achtergrondartikelen en exclusieve video's.