Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Over de privacy van clown Harrie

11-01-2009
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
158 keer bekeken
  •  
pedoseksualiteit-geen-bezwaar
ZEMBLA betreurt de vernielingen die hebben plaatsgevonden bij het huis van clown Harrie, de man die een belangrijke rol speelde in de aflevering van ZEMBLA "Pedoseksualiteit geen bezwaar".  In verschillende reacties wordt ons gevraagd of wij dit niet hadden kunnen voorzien.

Wie de uitzending bekijkt, ziet dat de programmamakers Clown Harrie zo anoniem mogelijk in beeld hebben gebracht. Aan het begin van de uitzending is onderstaande tekst te horen:
" In deze ZEMBLA geen hernieuwde veroordeling van een kindermisbruiker. Maar een aanklacht tegen buurthuizen en clubjes die clown Harrie steeds opnieuw de kans geven zich aan kinderen te vergrijpen... "

In het kennismakingsgesprek dat de twee programmamakers van ZEMBLA bij Harrie thuis voerden (begin oktober 2008) geeft hij aan, dat hij in een uitgebreid interview in ZEMBLA wil pleiten voor een tweede kans voor veroordeelde pedoseksuelen. Harrie wil uitdrukkelijk herkenbaar en met naam en toenaam in beeld. “ Omdat ik nu eenmaal mijn straf heb uitgezeten en de meeste mensen in Breda en Roosendaal toch wel weten, wie ik ben en wat ik heb gedaan.

Zo wijst Harrie ons op een paginagroot interview in de lokale krant ‘De Stem’, dat hij gaf direct na zijn vrijlating in 1996. Zijn naam wordt voluit genoemd en er wordt een grote foto van Harrie bij geplaatst. Het bewuste artikel is niet in de uitzending gebruikt.

In een tweede gesprek wordt Harrie gewezen op de emoties die veroordeelde pedoseksuelen en de berichtgeving daarover, losmaken in de samenleving. We sturen hem voor het interview nog een e-mail waarin de strekking van de uitzending uitgebreid wordt benadrukt.

In de uitzending zelf wordt Harrie onherkenbaar gemaakt en zijn achternaam wordt niet genoemd. Zijn huis wordt niet gefilmd en zijn website ook niet. In het programma is een aantal ramen van woningen te zien met kinderschilderingen. Dit is niet het huis van Clown Harry, maar dit zijn leegstaande woningen elders in het land, ver bij hem vandaan.  

De foto’s van Harrie die in de uitzending worden gebruikt en waar hij herkenbaar op staat dateren uit 1995. Hij is inmiddels in zijn uiterlijk zo veranderd, dat er geen gelijkenis meer is met hoe hij er op dit moment uit ziet.

Na het interview met de burgemeester van Breda, geeft de gemeente ons aan dat ze voorzorgsmaatregelen willen treffen om zijn veiligheid te waarborgen.  De gemeentevoorlichter schrijft ons in de week voorafgaand aan de uitzending:
De Gemeente Breda, welzijnswerk en de politie zijn met elkaar in gesprek over de mogelijke consequenties van de uitzending van ZEMBLA op 11 januari. Alle betrokken partijen houden hun oren en ogen open en zullen ook extra letten op reacties in de omgeving van de hoofdpersoon of van de hoofdpersoon zelf. Het aspect veiligheid wordt daarbij uiteraard in de gaten gehouden.

De politie deelt ons daarnaast mee, dat ze - naast bijzondere aandacht van de wijkagent – “ Extra mensen hebben, om hem goed in de gaten te houden .”
 
Daags voor de uitzending adviseren wij Harrie per brief om zijn internetsite aan te passen of ‘uit de lucht’ te halen, omdat daar o.a. zijn telefoonnummer wordt vermeld. Harrie negeert dat advies.

Kees Driehuis
Eindredacteur ZEMBLA
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.