Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

‘Ouders laten hun minderjarige kinderen alcohol drinken’

06-08-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
113 keer bekeken
  •  
Jongeren en alcohol
Meer dan de helft van de Nederlandse ouders (56 procent) laat zijn kind voor zijn achttiende alcohol drinken. In veel gevallen kopen zij zelf de drank voor hun 16- of 17-jarige zoon of dochter. Dat blijkt uit een onderzoek van het EenVandaag Opiniepanel onder bijna 2500 ouders
Liever thuis drinken
Veel ouders denken dat het onvermijdelijk is dat hun kind met drank in aanraking komt. En dan laten ze hun kind liever thuis onder toezicht drinken dan buitenshuis waar het verboden is. De helft (52%) van de ouders weet dat hun kind ook daadwerkelijk drinkt, ook al mag het niet van de wet. Van die ouders geeft de grootste groep (42%) toe dat zij zelf alcohol voor hun kind koopt. “Jongeren drinken toch wel. Liever bij mij thuis dan in het café", zegt een van de ouders.
Jongeren onder de achttien blijven drinken
Er zijn ook ouders die betwijfelen of de controle buitenshuis wel adequaat genoeg is om het te handhaven: "Ik laat mijn kind van 16 rustig drinken. Verbieden werkt alleen als de controle naadloos is."

Mentaliteit
Andere ouders gaan er vanuit dat hun kind verstandig kan omgaan met alcohol, ondanks hun leeftijd. "Ik was zelf ooit 15 jaar en ben nooit aan alcohol verslaafd geraakt. Het is vooral een kwestie van mentaliteit."

De leeftijdsgrens om alcohol te kopen is sinds 2014 opgehoogd van 16 naar 18 jaar. 

Bron: EenVandaag

Meer over:

comazuipen-1
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.