Zembla

Jongeren onder de achttien blijven drinken

14-09-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
comazuipen
Veel jongeren blijven stug doordrinken, ondanks het feit dat de minimumleeftijd voor alcoholische drank is verhoogd naar achttien jaar. Ruim een kwart van de drinkende zeventienjarigen drinkt meer dan tien glazen alcohol in het weekend, blijkt uit onderzoek van het Trimbos-instituut in opdracht van het ministerie van VWS.
'Ondanks alle aandacht de afgelopen jaren voor de negatieve effecten van alcoholgebruik voor met name jonge mensen, is de drinkcultuur onder Nederlandse jongeren er nog altijd een van stevig drinken', aldus het instituut.
Volgens Trimbos heeft 80 procent van de zeventienjarige hbo'ers in de afgelopen maand gedronken. Dit is aanzienlijk hoger dan hun leeftijdsgenoten op het mbo (61 procent) en het voortgezet onderwijs (65 procent). Het binge drinken onder alle groepen blijft zorgwekkend hoog. Van de alcohol drinkende studenten, drinkt 14 procent in het weekend meer dan 20 glazen (jongens 21 procent, meisjes 7 procent). Ondanks alle aandacht de afgelopen jaren voor de negatieve effecten van alcoholgebruik voor met name jonge mensen is de drinkcultuur onder Nederlandse jongeren er nog altijd een van stevig drinken. Overmatig alcoholgebruik én het voorkomen dat jongeren beginnen met roken blijft daarom een aandachtspunt.

Meer over:

comazuipen-1
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de ZEMBLA-nieuwsbrief en ontvang wekelijks als eerste onze beste nieuwsverhalen, achtergrondartikelen en exclusieve video's.