Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Ouders doodzieke baby Charlie blijven vechten, net als de ouders van Victor

05-07-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
charlie-gard-parents facebook 2
De wereld leeft al weken mee met Chris en Connie en hun tien maanden oude baby Charlie Gard. Charlie lijdt aan een zeldzame genetische afwijking en een hersenbeschadiging. Hij kan niet zelfstandig ademen. De ouders gooien alles in de strijd om hun kind in leven te houden en te voorkomen dat de artsen de beademing stopzetten. Ze willen hun zoontje een experimentele behandeling laten ondergaan in Amerika, maar lopen tegen een muur op. Het uitputtende gevecht van twee ouders die niet opgeven, maar tot het uiterste gaan om hun kind te redden,  hem in het buitenland willen laten behandelen, doet denken aan een Nederlands verhaal. Uit het verhaal van de kleine Victor bleek: niet opgeven loont.
Charlie Gard ouders Facebook
In het geval van Charlie concludeerden de artsen dat genezing niet mogelijk is en willen de behandeling staken. Het Europese Hof voor de Rechten van de Mens stelde de artsen in het gelijk. Daarvoor deed een Britse rechter dat ook al. Bij de lichamelijk en verstandelijk gehandicapte Victor kregen zijn ouders ook keer op keer 'nee' te horen.
Geen lucht
In het najaar van 2015 belandde de toen achtjarige Victor met ernstige benauwdheidsklachten op de Intensive Care van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). Victor kan door zijn handicap niet praten en niet lopen. De ouders van Victor waren ervan overtuigd dat een buisje in zijn luchtpijp de beste oplossing zou zijn, maar het ziekenhuis weigerde die behandeling uit te voeren. Met Victor ging het slechter en slechter. Als Victors leven aan een zijden draadje hangt en het UMC Groningen in een tunnelvisie lijkt te zitten en blijft weigeren om het buisje te plaatsen, nemen de ouders een drastisch besluit. Ze verhuizen Victor voor behandeling naar Zuid-Afrika. De achtjarige jongen krijgt een buisje in zijn luchtpijp en knapt helemaal op.
Victor
Chris en Connie willen net als de ouders van Victor, Charlie ook laten behandelen in het buitenland. In de VS om precies te zijn. Bij de rechter probeerden ze dat tevergeefs af te dwingen. Maar nu is er toch ineens nieuwe hoop: niemand minder dan de Paus en Donald Trump sprongen voor de ouders in de bres. Als gevolg bood een Amerikaans ziekenhuis behandeling aan en lijkt het gevecht van de ouders, net als bij Victor niet voor niets geweest.  
Excuses
In het geval van Victor heeft het UMCG zelfs excuses aangeboden, liet de vader van Victor onlangs aan ZEMBLA weten.  "Dat voelt goed. Zelf wisten we natuurlijk wel dat we gelijk hadden, maar het is heel fijn dat het ziekenhuis in staat is tot zelfreflectie." En met Victor gaat het hartstikke goed.
"Hij is happy, gaat lekker mee uit eten of naar de film. Als je bedenkt wat er gebeurd was als we niet hadden ingegrepen: dan had Victor het niet overleefd."
Hoe goed het nu weer gaat met Victor, is te zien in dit recente videomateriaal: 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.