Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Oude moeders

  •  
27-04-2008
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
173 keer bekeken
  •  
Nederlandse vrouwen krijgen steeds later kinderen. Maar ze zijn zich onvoldoende bewust van de medische risico’s die gepaard gaan met laat moederschap. Dat zeggen artsen en gynaecologen in ZEMBLA. Het blijkt dat de meeste vrouwen niet goed voorgelicht zijn in dit opzicht. "Ze weten het gewoon niet", aldus Egbert te Velde gynaecoloog en hoogleraar voortplantingsgeneeskunde. Hij ontdekte eind jaren ‘80 als een van de eersten dat de vruchtbaarheid van vrouwen gemiddeld vanaf hun dertigste afneemt. Tot die tijd gingen artsen er vanuit dat een vrouw normaal vruchtbaar blijft zolang ze een regelmatige cyclus heeft.

Recht op voorlichting
Sinds 1991 heeft Te Velde geprobeerd dat onderwerp op de politieke agenda te krijgen, maar hij concludeert nu dat het onvoldoende is gelukt: "Dat is frustrerend. Het is ontzettend jammer. Ik vind eigenlijk dat vrouwen recht hebben op die voorlichting." De Raad voor de Volksgezondheid en Zorg (RVZ) maakte vorig jaar een groot rapport over uitgesteld ouderschap. Voor dat rapport werd ook onderzocht of Nederlanders goed op de hoogte zijn van de risico’s die horen bij laat ouderschap. "Uit dat onderzoek bleek dat de kennis over de medische risico’s echt heel veel minder is dan ik had gedacht van tevoren. Ook onder de hoog opgeleide mannen en vrouwen en dat verbaasde me toch wel", aldus vice-voorzitter Didi Braat van de RVZ in ZEMBLA.

Top 3
Zo denkt 82 procent van de Nederlanders dat medische risico’s voor moeder en kind pas toenemen vanaf het 35e levensjaar. In werkelijkheid begint die toename al rond je dertigste. Nederlandse vrouwen zijn gemiddeld 29,4 jaar oud bij de geboorte van hun eerste kind en daarmee staat ons land in de Top 3 van de oudste moeders ter wereld.

Hoger opgeleide vrouwen krijgen nog later kinderen. Twaalf procent wordt pas na het 35e levensjaar moeder. Gynaecoloog Braat van de RVZ: "We weten dat het bij ongeveer 25 procent van de vrouwen die graag kinderen willen, uiteindelijk toch niet lukt. En bij hoger opgeleiden is dat nog hoger en dat heeft natuurlijk alles te maken met het uitstellen van de zwangerschap."

Links en documenten

Links
Documenten
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.