Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

‘Oud-medewerkers Defensie ontevreden over RIVM-onderzoek’

10-01-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Leger
Ex-medewerkers van Defensie zijn ontevreden over het RIVM-onderzoek naar chroom-6 en de schaderegeling. Ze willen daarover een deskundigenverhoor afdwingen bij het Gerechtshof. Dat meldt de Volkskrant

Chroom-6 zit in verf om roestvorming tegen te gaan. Het wordt tegenwoordig alleen nog bij de luchtmacht gebruikt. Defensie zoekt naar alternatieven voor de verf.

Kankerverwekkend
Defensie wist decennia dat de stof kankerverwekkend is, maar vertelde dit niet tegen de werknemers. Afgelopen jaar heeft het ministerie excuses aangeboden en is er een compensatieregeling gekomen voor slachtoffers.
ZEMBLA onthult: Defensie verwijderde informatie over gevaarlijke stoffen waaronder chroom-6 uit personeelsdossiers
Onvolledig en onjuist
Afgelopen woensdag stonden oud-werknemers voor het gerechtshof in Den Bosch. Ze zijn woedend over de collectieve schaderegeling die het ministerie vorig jaar heeft opengesteld en noemen de rapportage van het RIVM onvolledig en onjuist. Hun advocaat Rob Bedaux dient namens de Stichting Gedupeerden Gevaarlijke Stoffen NL POMS een verzoek in om deskundigen te kunnen horen over het RIVM-onderzoek.

'Stank voor dank'
"Ze hebben ons willens en wetens blootgesteld aan chroom-6 en andere rotzooi. Zoveel mensen zijn ziek geworden of gestorven. Ik heb 31 jaar met liefde gewerkt bij Defensie, maar je krijgt stank voor dank", zegt Henk Coort (60) in het Paleis van Justitie in Den Bosch tegen de Volkskrant.
De voorzitter van het Hof beslist over zes weken of het verzoek tot het horen van deskundigen wordt toegewezen. 

Lees de hele reportage van de Volkskrant hier.

Meer over:

chroom-6
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.