Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Meldingen chroom-6 voortaan openbaar

02-11-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Chroom-6 ANP
Meldingen van medewerkers van Defensie over het kankerverwekkende chroom-6 zijn voortaan openbaar. Ook komt op een website te staan wat met de vondst gebeurt. Het ministerie wil zo de openheid en veiligheid verbeteren.
Chroom-6 zit in verf om roestvorming tegen te gaan. Het wordt tegenwoordig alleen nog bij de luchtmacht gebruikt. Defensie zoekt naar alternatieven voor de verf.
Kankerverwekkend
Defensie wist decennia dat de stof kankerverwekkend is, maar vertelde dit niet tegen de werknemers. Dit jaar heeft het ministerie excuses aangeboden en is er een compensatieregeling gekomen voor slachtoffers.
"ZEMBLA onthult: Defensie verwijderde informatie over gevaarlijke stoffen waaronder chroom-6 uit personeelsdossiers"
Organisaties die opkomen voor de belangen van slachtoffers van chroom-6 zijn heel ontevreden over de regeling. Zij willen onder meer een hogere vergoeding en vinden dat er onvoldoende voor nabestaanden is geregeld. Vakbond VBM, die meehielp de regeling uit te werken, riep de Tweede Kamer donderdag nog op de regeling uit te breiden.

Twee keer zoveel
Nieuwsuur maakte pas bekend dat de Nederlandse luchtmacht nog steeds verf met het kankerverwekkende chroom-6 gebruikt. In de nieuwe verf zit zelfs twee keer zoveel chroom-6 dan in de oude verf die sinds 2012 verboden is.

Bron: ANP

Meer over:

chroom-6
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.