Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Opsporing Mladic kostte 80 miljoen euro

17-06-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
opsporing-mladic-kostte-80-miljoen-euro
De opsporing van Ratko Mladic heeft de Servische regering de afgelopen 8 jaar ten minste 80 miljoen euro gekost. Dat schat het actieteam dat speciaal voor de opsporing van de vroegere Bosnisch-Servische generaal was ingesteld.

Minister Snezana Malovic van Justitie laat uitzoeken waarom de opsporing van de Bosnisch-Servische oud-generaal zo duur was. 

Opsporingsapparatuur
De ongeveer 10.000 ambtenaren die belast waren met de opsporing, kostten de staat volgens het Actieteam ongeveer 10 tot 12 miljoen euro per jaar. Het geld ging vooral op aan salarissen en opsporingsapparatuur.

Het bureau van de speciale aanklager voor oorlogsmisdaden in Belgrado heeft echter berekend dat de indirecte schade nog veel hoger is. Doordat Mladic zo lang op de vlucht was, heeft de integratie van Servië in Europa jarenlange vertraging opgelopen. Het land is daardoor zeker 1,5 miljard aan niet-ontvangen Europese subsidie gekost, nog afgezien van gemiste investeringen door buitenlandse ondernemingen.

Van schuiladres naar schuiladres
In de eerste jaren na de oorlog kon Mladic zich nog in het openbaar vertonen. Hij was te gast op feestjes en werd gefilmd tijdens zijn wintersportvakantie. Daarna dook hij onder en werd hij volgens aanklager Vukcevic vooral beschermd door de militaire top.  Die zorgde ervoor dat de generaal van schuiladres naar schuiladres ging. Een tijd verbleef hij in militaire barakken en daarna verhuisde hij naar een troosteloze nieuwbouwwijk van Belgrado. Hij werd rondgereden door dienstplichtige soldaten. Een vader van zo’n dienstplichtige vertelt in ZEMBLA - 'Jacht op Mladic' hoe het leger maatregelen treft om de informatie geheim te houden; zijn zoon werd op de laatste dag van zijn dienstplicht vermoord.

Hoe kon het dat deze grootste oorlogsmisdadiger van na de Tweede Wereldoorlog vrij kon rondlopen? ZEMBLA volgde hoofdaanklager Serge Brammertz van het Joegoslaviëtribunaal op zijn dienstreis naar Belgrado om antwoord op deze vragen te vinden. Ten tijde van de uitzending is de jacht op Mladic nog niet voorbij. Brammertz heeft haast want zijn tribunaal is nog maar anderhalf jaar operatief. Voor die tijd moet de man die verantwoordelijk wordt geacht voor de moord op 7500 moslimmannen in Srebrenica, gepakt en berecht zijn.

Toetreding EU
Servië verwacht dat gesprekken over een mogelijke toetreding tot de Europese Unie begin volgend jaar kunnen beginnen nu, de van oorlogsmisdaden verdachte, Ratko Mladic is uitgeleverd aan het Joegoslavië-Tribunaal.

Dat zei de Servische president Boris Tadic na een gesprek met EU-president Herman van Rompuy in Brussel. De uitlevering van Mladic was het grootste obstakel dat eventuele Servische toetreding tot de EU tegenhield. Tadic wil zijn land omvormen tot een vrije markt-democratie om investeerders aan te kunnen trekken om de levensstandaard in Servië te verhogen, meldt persbureau AP.

Van Rompuy droeg Tadic maandag op haast te maken met het doorvoeren van hervormingen in belangrijke sectoren zoals het Servische rechtsstelsel, zodat op een EU-top in december de status van kandidaatlid van het Balkanland kan worden bevestigd.

Meer over:

jacht-op-mladic
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.