Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Oproep ACM aan vijftig ICT-bedrijven

22-10-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
wie-is-de-mol
De Autoriteit Consument en Markt (ACM) heeft zo'n vijftig grote automatiseringsbedrijven per brief opgeroepen met informatie te komen over verboden prijsafspraken en andere illegale praktijken.  En h et Openbaar Ministerie (OM) begint een feitenonderzoek naar mogelijke fraude en prijsafspraken bij bedrijven in de automatiseringsbranche. Het OM wil op die manier bekijken of er eventuele aanknopingspunten zijn voor een strafrechtelijk onderzoek. Dat meldt NRC Handelsblad.
De Autoriteit Consument & Markt (ACM) riep daags na de ZEMBLA uitzending 'Wie is de mol?' iedereen op die over informatie beschikt over de vervalsing van concurrentie rondom overheidsaanbestedingen voor ICT-diensten om deze informatie te delen met ACM. Naar aanleiding van de binnengekomen tips heeft de ACM de grootste 50 automatiseringsbedrijven van Nederland vorige week een brief gestuurd met een oproep om illegale prijsafspraken of andere vormen van concurrentievervalsing te melden.
In de brief wordt gewezen op de mogelijkheid voor bedrijven om oneerlijke concurrentie te melden bij de toezichthouder in ruil voor strafvermindering. De automatiseringsbranche heeft nu nog de kans om zelf de problemen aan te kaarten en schoon schip te maken, blijkt uit de brief. Doet de sector dat niet, dan bestaat de kans dat de ACM zelf informatie komt halen.
Bedrijven of personen die mogelijk betrokken zijn bij een kartel en zich vrijwillig melden kunnen clementie aanvragen bij het clementiebureau van ACM.

Meer over:

wie is de mol
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.