Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Oppositie wil opheldering over afspraken met Rusland

27-07-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1826 keer bekeken
  •  
rutte anp
Premier Rutte zou de Tweede Kamer verkeerde informatie hebben gegeven over een overleg tussen Nederland en Rusland over de gezamenlijke energiebelangen. Dat stelt onderzoekscollectief The Investigative Desk. GroenLinks, de SP en PvdA willen opheldering en vragen een debat aan. 
The Investigative Desk deed een beroep op de Wet Openbaarheid Bestuur (WOB) om inzage te krijgen in stukken van de Werkgroep Energie. In deze werkgroep praten Nederlandse en Russische ambtenaren samen met energiebedrijven als Shell, Gazprom en Gasunie over pijpleidingen, gasopslag, waterstof en windenergie, maar ook over Nord Stream 2: de omstreden gaspijpleiding die Russisch gas direct naar Duitsland brengt. Volgens premier Rutte is er niks geheimzinnigs aan deze gesprekken. Het zou gaan om vrije gedachtewisselingen en er wordt gewoon gepraat over diverse energieprojecten. Er worden geen afspraken gemaakt. Dat zei premier Rutte in een Kamerdebat in maart.
Uit de WOB-stukken blijkt iets anders. De Nederlandse en Russische overheid maken wel degelijk onderlinge afspraken en dat gebeurt zelfs op uitdrukkelijk verzoek van Nederland. Nederland bracht in de gesprekken memo’s in over Nord Stream 2, Amerikaanse sancties en belemmerende EU-wetgeving. Het onderzoek van The Investigative Desk is gepubliceerd op het onderzoeksplatform Follow the Money.

Lees ook: Hoe groot is de invloed van gasmacht Rusland in Europa en wat is de positie van Nederland

Onjuiste informatie

GroenLinks-kamerlid Tom van der Lee vindt dat de Tweede Kamer onvolledige en onjuiste informatie heeft gekregen over de werkgroep en vraagt samen met de PvdA en SP een debat aan: “We willen volstrekt helder krijgen wat de premier wist toen hij de Kamer informeerde.” De partijen willen ook volledige inzage in de afspraken die door de werkgroep zijn gemaakt. Ook zijn er door de drie partijen Kamervragen gesteld. 
Het overleg in de Werkgroep Energie is precair. Na het neerhalen van vlucht MH17 werden alle gesprekken met Rusland over energie gestopt vanwege de sancties die Nederland en andere EU-landen hadden ingesteld. Maar in 2017 werd de werkgroep nieuw leven ingeblazen. Nederland heeft een belang bij Russisch gas. Na het sluiten van het Groninger gasveld wil Nederland een belangrijke gashandelaar blijven en Russisch gas lijkt daarvoor een goedkope en betrouwbare optie. 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.