Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Akkoord over omstreden gaspijplijn Nord Stream 2

22-07-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
302 keer bekeken
  •  
koken gas anp
De Verenigde Staten en Duitsland hebben een akkoord bereikt over Nord Stream 2, de omstreden gaspijpleiding die Russisch gas direct naar Duitsland brengt. In een gezamenlijke verklaring laten de twee landen weten dat Rusland sancties opgelegd zal krijgen, als het de pijplijn inzet als politiek drukmiddel.
Nord Stream 2 is omstreden. Het project is van groot belang voor de gastoevoer van Europa en ook van Nederland. Ondanks de klimaatdoelstellingen blijft gas de komende jaren nog een belangrijke brandstof. De Verenigde Staten zijn bang dat Europa door Nord Stream 2 veel te afhankelijk wordt van het Russische gas en dus kwetsbaarder is voor politieke druk vanuit dat land.

Biden geeft verzet op

President Biden heeft het verzet tegen de pijplijn nu definitief opgegeven. In de gezamenlijke verklaring zeggen  Duitsland en de VS “op hoog niveau” te blijven praten over Rusland en samen te reageren met sancties als Rusland “pogingen onderneemt om energie als wapen te gebruiken.”
Eerder liet Biden weten geen sancties meer te zullen heffen tegen bedrijven en investeerders die betrokken zijn bij de aanleg van Nord Stream 2: “Ik kan moeilijk zeggen dat ik Duitsland geen toestemming geef om iets wel of niet te doen. De sancties doorzetten zou, denk ik, contraproductief werken als het aankomt op onze relatie met Europa.” Zei de president in mei dit jaar.

Nederland en het Russische gas

Nord Stream 2 is ook voor Nederland een belangrijk project. Shell is een van de grote investeerders van de pijpleiding. Baggeraars Boskalis en Van Oord spelen een rol in de aanleg. Gas speelt al jaren een grote rol in de verhoudingen tussen Nederland en Rusland.

Oekraïne maakt zich zorgen

De Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken heeft grote zorgen over het akkoord dat er nu ligt. Het land vraagt zich ernstig af hoe Duitsland en de VS er voor willen zorgen dat er geen veiligheidsrisico ontstaat.  Oekraïne is niet aangesloten op Nord Stream 2. Daardoor loopt het land geld mis omdat Gazprom het gas niet meer via Oekraïne transporteert. Dat geldt ook voor Wit-Rusland en Polen. Rusland is dan dus ook niet meer afhankelijk van landen als Oekraïne waarmee ze op gespannen voet staat. De drempel voor Rusland om militaire acties te ondernemen is dan een stuk lager. 


Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.