Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Oppositie Friese Staten wil rapporten over oven inzien

04-07-2009
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
73 keer bekeken
  •  
openbaarmaking-documenten-reststoffen-energiecentrale-rec-te-harlingen
gepubliceerd op: 06.07.2009
NRC Handelsblad meldt dat drie oppositiepartijen in de Friese Staten een beroep doen op de Wet Openbaarheid Bestuur (WOB) om twee rapporten over een reststoffenenergiecentrale (REC) in Harlingen te mogen inzien.

Aanleiding vormt de ZEMBLA-reportage 'Vechten om vuilnis' van zondag 28 juni. Uit de reportage bleek dat veel bewoners zich tegen de komst van de nieuwe industrie verzetten, verenigd in de Stichting Afvaloven Nee. De Stichting vecht bij de Raad van State de verleende milieuvergunning aan. Ze hebben zelf milieu-experts ingehuurd omdat ze bezorgd zijn over de veiligheid van de installatie die straks aan de rand van hun stadje komt te staan.
WOB-verzoek
De Stichting Afvaloven Nee probeerde via een WOB-verzoek inzage te krijgen in de besluitvorming rond de vergunningverlening van de nieuwe afvaloven. Dat verzoek werd afgewezen.
Nu proberen de oppositiepartijen van Provinciale Staten Friesland ook met een WOB-verzoek de informatie boven tafel te krijgen. Gedeputeerde Staten weigert de informatie vooralsnog vrij te geven. De persoonlijke beleidsopvattingen van ambtenaren zou hiermee openbaar worden.
De regenteske bestuursopvatting van Gedeputeerde Staten Friesland is lijnrecht in strijd met de wettelijke informatieplicht, die in 2003 is uitgewerkt in het Handvest actieve Informatieplicht. Het College is verplicht de leden van de staten te informeren. Uitzonderinggronden van artikel 10 van de Wet Openbaarheid van Bestuur kunnen hooguit leiden tot vertrouwelijke verstrekking.
Adema onder vuur
De positie van de gedeputeerde Piet Adema (ChristenUnie), ligt ook onder vuur. In de ZEMBLA-reportage melde hij dat er in Duitsland een vergelijkbare staat als in Harlingen wordt gebouwd. Dit bleek niet te kloppen. De oppositie heeft een motie van wantrouwen aangekondigd.

Adema heeft nu gezegd dat er toch geen identieke afvalverbrandingsoven in Duitsland staat. Volgens Omroep Friesland heeft hij spijt van zijn uitspraak over de oven.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.