Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Opnieuw discussie over schadelijkheid Glyfosaat

15-03-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
59 keer bekeken
  •  
Glyfosaat
Het Europese Agentschap voor Chemische Stoffen (ECHA) oordeelt woensdag dat het onkruidbestrijdingsmiddel glyfosaat niet kankerverwekkend is. Wel kan het ernstig oogletsel veroorzaken en is het giftig voor al het leven in het water.
De kans dat glyfosaat, onder meer verwerkt in de veelgebruikte onkruidverdelger Roundup, op de markt blijft in de EU lijkt door dit oordeel te zijn toegenomen. De Europese Commissie zei in juni het middel voorlopig toe te staan tot ECHA een wetenschappelijk oordeel had geveld. Een besluit over verlenging van de vergunning wordt later dit jaar verwacht.
Het gebruik in parken, speelplaatsen en tuinen moet worden geminimaliseerd, evenals het sproeien op akkers vlak voordat wordt geoogst. Een verbod stuit op verzet van de agrarische sector, die stelt dat de voedselvoorziening in gevaar komt zonder glyfosaat.

De Wereldgezondheidsorganisatie oordeelde eerder dat glyfosaat waarschijnlijk wel kankerverwekkend is. De Europese voedselveiligheidwaakhond EFSA zei juist van niet en krijgt nu bijval van ECHA.

Volgens Greenpeace veegt ECHA al het wetenschappelijke bewijs dat glyfosaat kanker kan veroorzaken onder het tapijt, met een beroep op studies die producenten hebben besteld.
,,Als de EU geen besluiten wil nemen op basis van wetenschap, zullen mensen en het milieu de proefkonijnen van de chemische industrie blijven.''
Greenpeace wil het middel van de markt hebben en werkt met andere actiegroepen en milieuorganisaties aan een Europees burgerinitiatief om het verboden te krijgen. De helft van de benodigde miljoen handtekeningen is inmiddels binnen.
Monsanto's 'ghostwriting'
De New York Times schrijft dat tijdens een rechtszaak in de Verenigde Staten tegen het chemie bedrijf Monsanto interne en externe e-mails zijn opgedoken die suggereren dat Monsanto ‘ghostwiters’ heeft gebruikt om onderzoeksrapporten te schrijven die de gevaren van glyfosaat minimaliseren. In een door het hof openbaar gemaakte e-mail schrijft William F Heydens, een Monsanto medewerker, aan andere medewerkers dat ze onderzoek kunnen spookschrijven en academici konden inhuren om hun naam de zetten onder stukken die door Monsanto zijn geschreven.
Er staat voor het chemiebedrijf veel op het spel. Twijfel over de veiligheid raakt de kern van het omvangrijke verdienmodel. Monsanto is ’s werelds grootste maker van glyfosaat, een product met een geschatte markwaarde van 6,5 miljard dollar. Ook biedt Monsanto genetisch veranderde planten aan die resistent zijn gemaakt tegen de onkruidverdelger – 'Roundup Ready' –, en die als één pakket worden verkocht.
De ontdekkingen van de e-mails roepen zorgen op over de integriteit van het academische onderzoek dat door de agrochemische industrie wordt gefinancierd. Vorig jaar nog liet de NYT zien hoe de industrie academisch onderzoek weet te manipuleren.


Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.

BNNVARA LogoWij zijn voor