Zembla

Oplossing recylingsprobleem kunstgras? Denen bouwen fabriek in Nederland

07-03-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
53 keer bekeken
  •  
Kunstgrasfabriek Re-Match
De Deense kunstgrasmattenrecycler Re-Match wil een fabriek bouwen in Nederland. Het bedrijf dat als een van de weinigen in Europa volledig oude kunstgrasmatten recyclet, was te zien in de ZEMBLA-uitzending 'De Kunstgrasberg'. De komst van het bedrijf naar Nederland zou een oplossing kunnen betekenen voor het probleem dat we hier hebben met de verwerking van afgedankte kunstgrasmatten.
In totaal bouwt Re-Match 24 fabrieken in Europa. "De eerste fabriek buiten Denemarken zal in Nederland worden gebouwd om te kunnen voldoen aan de groeiende vraag naar een duurzame en circulaire oplossing voor het verwerken van versleten kunstgras."
ZEMBLA was in de fabriek in Denemarken:
TUF en Vink
De verwerking van afgedankt kunstgras werd voorheen gedaan door de bedrijven Vink en TUF. Maar beiden bedrijven sloegen veel matten op op hun terrein en maakten zich schuldig aan overtredingen .
ZEMBLA onthulde in de uitzending ' De Kunstgrasberg ' dat afvalbedrijven weliswaar geld ontvingen voor het recyclen van kunstgras, maar het materiaal in feite opsloegen zonder enige vorm van recycling te hebben toegepast. Bij Vink spraken ambtenaren  van “ernstige overtredingen”.  Ook TUF heeft het al twee jaar aan de stok met de inspectie en de Omgevingsdienst. 
Fragment uit 'De Kunstgrasberg':
BNDeStem
2020 
De Nederlandse fabriek van Re-Match, die een aanzienlijk grotere capaciteit zal hebben dan de bestaande fabriek in Denemarken, is naar verwachting in 2020 klaar voor productie en zal worden gevolgd door fabrieken in de Verenigde Staten, Engeland en Duitsland.  Volgens BNDeStem wordt de fabriek in Midden-Brabant gebouwd.
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de ZEMBLA-nieuwsbrief en ontvang wekelijks als eerste onze beste nieuwsverhalen, achtergrondartikelen en exclusieve video's.