Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Opgebrand

08-02-2024
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
18109 keer bekeken
  •  

De brandweer rukt honderden keren per dag uit naar incidenten. Dat zijn lang niet alleen branden die geblust moeten worden. Het brandweerwerk is veel meer en ingrijpender dan dat. Beknellingen bij verkeersongelukken, verdrinkingen, suïcides en heel veel reanimaties. De bijna dagelijkse confrontatie met de dood, is voor brandweermensen een psychische slijtageslag, die kan leiden tot een post traumatische stress stoornis (PTSS).

Al in 2015 beloofde de Nederlandse brandweertop onderzoek te doen naar de omvang van het probleem en maakte plannen om getraumatiseerde brandweerlieden beter te ondersteunen. Zembla onderzoekt wat van die voornemens terecht is gekomen. Waar Defensie en de politie PTSS al lang als een beroepsziekte hebben erkend, doet de brandweer dat nog altijd niet. Wat betekent dit voor de zorg aan hulpverleners wanneer ze opeens zelf hulp nodig hebben?

Opgebrand

zondag 11 februari om 22.10 bij BNNVARA op NPO2

Regie en samenstelling: Erwin Otten
Research: Suzan Borst, Josephine Mensink en Jan Salden
Eindredactie: Roelof Bosma 

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.