Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Opening Lelystad Airport mogelijk voor de vijfde keer uitgesteld

26-01-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
323 keer bekeken
  •  
ANP - Lelystad Airport
De Tweede Kamer heeft de opening van Lelystad Airport controversieel verklaard. Dat betekent dat het demissionaire kabinet er niets meer over mag beslissen en dat een volgend kabinet er opnieuw naar moet kijken. Omdat dit veel tijd in beslag kan nemen, lijkt de al vier keer eerder uitgestelde opening van aankomende november van de baan.

Een ruime meerderheid, inclusief coalitiepartijen CDA, D66 en ChristenUnie, besloot het onderwerp maandag controversieel te verklaren. Vlak voordat het kabinet aftrad vanwege de toeslagenaffaire, presenteerde minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat nog haar plannen voor een herziening van het luchtruim. 
Laagvliegroutes 
Die plannen moeten leiden tot minder geluidsoverlast en uitstoot en maakten juist de weg vrij voor de opening van Lelystad Airport. Voor de Tweede Kamer is het schrappen van de laagvliegroutes namelijk een voorwaarde voor de opening van het vliegveld. De luchthaven had eigenlijk in 2019 al open moeten gaan, zodat het vakantievluchten van Schiphol kon overnemen, maar dat liep vertraging op door problemen met geluidsoverlast en de gevolgen voor natuur en milieu.  

Vorig jaar werd de opening onder meer uitgesteld omdat de coronacrisis roet in het eten gooide. Doordat het aantal vliegbewegingen sterk afnam, was er plotseling geen sprake meer van grote drukte op Schiphol en was de noodzaak voor Lelystad Airport minder groot. Daarnaast werd bekend dat de commissie voor milieueffectrapportage de neerslag van stikstof door Lelystad Airport in eerdere rapporten heeft onderschat. Lelystad Airport had daardoor toch een natuurvergunning nodig.

Vliegveld Nederland 

In de uitzending ‘Vliegveld Nederland’ (2017) onthulde Zembla dat het luchtruim in Nederland niet geschikt is voor de uitbreiding van Lelystad Airport. Dat bleek uit een rapport dat Zembla in handen kreeg en dat niet eerder openbaar was gemaakt. Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) had in 2009 al een negatief advies over Lelystad Airport gegeven, maar dat advies werd in de wind geslagen.  

Bekijk hier de uitzending 'Vliegveld Nederland':  
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de ZEMBLA-nieuwsbrief en ontvang wekelijks als eerste onze beste nieuwsverhalen, achtergrondartikelen en exclusieve video's.