Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Opening Lelystad Airport tot 2021 uitgesteld

31-03-2020
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
80 keer bekeken
  •  
ANP - Lelystad Airport
De opening van Lelystad Airport wordt uitgesteld tot november volgend jaar. Dat meldt minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) dinsdag in een kamerbrief. Door de coronacrisis is het niet nodig dat de luchthaven, die vakantieverkeer van Schiphol moet gaan overnemen, nog dit jaar opengaat, stelt de minister. Ook werd dinsdag bekend dat de Commissie voor milieueffectrapportage de neerslag van stikstof door Lelystad Airport in eerdere rapporten heeft onderschat. 

Deze ligt iets hoger dan de grens waarboven een natuurvergunning nodig is. Dat melden de Commissie voor de milieueffectrapportage (mer) en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Ze concluderen dat de stikstofneerslag op de Veluwe, een beschermd natuurgebied, te laag is berekend omdat er onterecht is aangenomen dat uitlaatgassen van vliegtuigen opstijgen door verbrandingswarmte. Lelystad Airport heeft nu toch een natuurvergunning nodig. 

"Geconstateerd kan worden dat er geen duidelijke regels waren over hoe met warmte en verkeer moest worden omgegaan. Dit heeft erin geresulteerd dat bij verschillende luchthavenbesluiten op verschillende wijzen is omgegaan met de warmteinhoud. De Commissie creëert, uitgaande van de beperkingen van het huidige model, met dit advies hier nu helderheid in", reageert Van Nieuwenhuizen op de conclusies. De Commissie adviseert om de gevolgen van de emissies van het vliegverkeer op de natuur, opnieuw te beoordelen.

Corona 
Over het uitstellen van de opening van het vliegveld tot november 2021 zegt Van Nieuwenhuizen: "Het is duidelijk dat de luchtvaart een van de sectoren is die direct grote gevolgen van de coronacrisis ondervindt. Wereldwijd zijn maatregelen getroffen die ertoe hebben geleid dat het aantal vliegtuigbewegingen vergaand is gereduceerd. De Aalsmeerbaan op Schiphol wordt tijdelijk als parkeerplaats gebruikt. Lelystad Airport dient als overloopluchthaven van Schiphol. Maar gezien het voorgaande zal van overloop vanaf Schiphol dit jaar geen sprake zijn."

De directeur van Lelystad Airport, Hanne Buis, wil dat er zo snel mogelijk een politiek besluit komt over de opening van de luchthaven in Flevoland. "Daarmee wordt perspectief aan de luchtvaart en aan de regio gegeven. Lelystad Airport is begonnen met de aanvraag van de benodigde vergunning." Volgens Buis is er in de afgelopen jaren keihard gewerkt om de luchthaven gereed te krijgen voor openstelling. 

'Laat uitstel ditmaal afstel zijn'
Volgens Greenpeace, Natuur & Milieu en de Natuur en Milieufederatie Noord-Holland moet er een streep komen door Lelystead Airport. "Laat uitstel ditmaal afstel zijn. Een extra vliegveld openen midden in de klimaatcrisis is gekkenwerk." 

De natuurorganisaties roemen "het harde werk" van ingenieur Leon Adegeest en de samenwerkende actiegroepen. Adegeest toonde maanden geleden aan dat er fouten zaten in het nieuwste milieurapport voor het vakantievliegveld. Volgens dat rapport zou de uitstoot van de vliegtuigen toenemen, terwijl de stikstofneerslag juist zou dalen. De ingenieur ontdekte bij narekenen een invoerfout. Twee jaar geleden moest het milieurapport voor Lelystad ook al de prullenbak in na rekenwerk van Adegeest.
Opnieuw vertraging
Al drie keer eerder werd de opening van het vakantievliegveld uitgesteld. Schiphol mag door afspraken met omwonenden al een paar jaar nauwelijks meer groeien. Lelystad Airport had al een paar jaar in bedrijf moeten zijn als luchthaven voor met name vakantieverkeer. Maar door gedoe over onder meer vliegroutes en de gevolgen voor natuur en milieu is dat al een paar keer eerder uitgesteld.

Van Nieuwenhuizen stuurde er tot dusver op aan dat Lelystad Airport uiterlijk in het najaar van 2020 alsnog open zou gaan, zoals ook afgesproken in het regeerakkoord. Maar een gelopen koers was dat allerminst. Niet alleen de linkse oppositie maar ook de coalitiepartijen D66 en ChristenUnie zijn nog altijd zeer kritisch. Die kritiek betreft vooral de effecten van de luchthaven op de natuur.

Vliegveld Nederland 
In de uitzending ‘Vliegveld Nederland’ (2017) onthulde Zembla dat het luchtruim in Nederland niet geschikt is voor de uitbreiding van Lelystad Airport. Dat bleek uit een rapport dat Zembla in handen kreeg en dat niet eerder openbaar was gemaakt. Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) had in 2009 al een negatief advies over Lelystad Airport gegeven, maar dat advies werd in de wind geslagen.   

Bekijk hier de uitzending 'Vliegveld Nederland':  
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.