Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Ook in Vlaanderen misbruikklachten Jehovah’s: ‘Ruim 90 slachtoffers’

09-08-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
73 keer bekeken
  •  
Jehovah ANP
Ruim negentig mensen in Vlaanderen zijn naar eigen zeggen slachtoffer van seksueel misbruik door Jehovah’s Getuigen. Zij hebben zich de afgelopen zes maanden gemeld bij de Belgische tak van de stichting Reclaimed Voices. Dat meldt de Belgische krant Le Soir
Wereldwijd zijn Jehovah’s Getuigen in opspraak gekomen vanwege kindermisbruik. Ook in Nederland komen steeds meer verhalen naar buiten. Reclaimed Voices zegt van 300 gevallen van kindermisbruik in Nederland op de hoogte te zijn. Decennialang moesten slachtoffers zwijgen en werd hen verboden naar de politie te gaan. 
'Jehovah's Getuigen vragen leden mee te werken aan onderzoek naar misbruik'
Begin dit jaar stelde de Nederlandse overheid een onderzoek in na verschillende berichten over vermeend misbruik. Volgens Reclaimed Voices worden de resultaten van het onderzoek dit najaar verwacht.
De woordvoerder van de Jehovah’s Getuigen in Nederland, Michel van Hilten, zei eerder in de ZEMBLA-uitzending ‘ Misbruik op weg naar het Paradijs ’ dat het aantal gevallen van kindermisbruik op één hand te tellen is. Hij vindt dat er een hetze tegen zijn geloofsgemeenschap gaande is.
Franstalige slachtoffers
Ook het federaal parket in België doet onderzoek naar seksueel (kinder-)misbruik binnen de geloofsgemeenschap. Eind april werd het hoofdkantoor van de geloofsgemeenschap in het Belgische Kraainem doorzocht. 
Reclaimed Voices-voorzitter Pascal Mertens verwacht dat door aandacht in Waalse kranten ook Franstalige slachtoffers zich zullen gaan melden, laat hij aan ANP weten. "In Nederland zitten we rond de 300 slachtoffers, we vrezen dat het in België dezelfde richting op gaat. Er zijn ook mensen die zich direct tot het Informatie- en Adviescentrum inzake de Schadelijke Sektarische Organisaties van het ministerie van Justitie hebben gewend, maar daarvan hebben wij geen cijfers", aldus Mertens. In Nederland zijn volgens Mertens 29.000 mensen lid van de Jehovah's en in België 25.000. "Vrij veel van het gemelde misbruik speelde tien tot vijftien jaar geleden", zegt de voorzitter. "Maar er zijn ook recente zaken, tot meldingen die nu nog spelen."
Misbruik op weg naar het Paradijs
In ‘ Misbruik op weg naar het Paradij s’ vertelt de 32-jarige Rion Rijker over de opvoeding door zijn zeer streng gelovige Jehovah’s Getuigen-moeder. Ze was ervan overtuigd dat ze hem - in naam van Jehovah – met harde hand moest opvoeden. Toen hij 15 jaar was, heeft Rion het geloof de rug toegekeerd en het contact met zijn moeder verbroken. 
Bekijk hier zijn verhaal:
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.