Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

'Jehovah's Getuigen vragen leden mee te werken aan onderzoek naar misbruik'

16-04-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
77 keer bekeken
  •  
jehovah
Het bestuur van Jehovah’s Getuigen Nederland roept zijn leden op om mee te werken aan onderzoek van de Universiteit Utrecht naar seksueel misbruik binnen de organisatie. Dat meldt RTL Nieuws naar aanleiding van een interne brief.
De brief is afgelopen week verstuurd aan alle afdelingen, volgens RTL. Het bestuur zegt: “Als jij zelf slachtoffer van kindermisbruik bent of iemand kent die slachtoffer is, en een vragenlijst voor dit onderzoek zou willen invullen dan kun je dat vinden op de website van Universiteit Utrecht.” Lange tijd vonden de Jehovah’s Getuigen dat Jehovah’s naam niet bezoedeld mocht worden en daarom werd slachtoffers afgeraden aangifte te doen.
Bekijk de brief
"Natuurlijk is deelname aan dit onderzoek een persoonlijke keus", schrijft het bestuur in de brief. "Toch hopen we dat de Universiteit Utrecht hierdoor nauwkeurige en evenwichtige informatie zal ontvangen over de manier hoe onze organisatie reageert op misbruik."
300 gevallen
Wereldwijd zijn Jehovah’s Getuigen in opspraak gekomen vanwege kindermisbruik. Ook in Nederland komen steeds meer verhalen naar buiten. De stichting Reclaimed Voice s zegt van 300 gevallen van kindermisbruik in Nederland op de hoogte te zijn. Decennialang moesten slachtoffers zwijgen en werd hen verboden naar de politie te gaan. 
In de uitzending ‘ Misbruik op weg naar het Paradijs ’ onderzoekt ZEMBLA  hoe het kerkgenootschap het misbruik toedekte, en hoe slachtoffers werden verguisd.
Henri Dahlem werd bij een Jehovah’s Getuigen-pleeggezin geplaatst en mishandeld. Bekijk zijn verhaal:
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.