Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Online hufters

28-08-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
15704 keer bekeken
  •  

"Geef ´m een nekschot, die vieze flikker", of: "Ophangen dat hypocriete kutwijf". Sociale media staan vol met vrouwenhaat, Jodenhaat en homohaat. Onlangs zei Sigrid Kaag de politiek te verlaten onder andere vanwege aanhoudende intimidatie en dreigementen op sociale media.

Politici, journalisten en wetenschappers zijn vaak slachtoffer en de daders blijven meestal anoniem. De Europese Commissie wil platforms zoals Facebook en Twitter nu dwingen om de online haat aan te pakken. Zembla onderzoekt of het wangedrag nog te stoppen is en wie er eigenlijk achter de vaak anonieme accounts zitten.

Online hufters 

31 augustus om 20:30 uur bij BNNVARA op NPO 2.

Regie & samenstelling: Vincent Verweij
Research: Frans Glissenaar
Eindredactie: Manon Blaas

Verklaring redactie:

Op 28 september kwam de eindredactie van Zembla erachter dat in onze uitzending ‘Online hufters’ van 31 augustus jl. enkele tweets zijn vertoond die door de regisseur van de uitzending zijn ingekort of aangepast, terwijl de suggestie werd gewekt dat het om originele screenshots van de tweets ging. Dit had nooit mogen gebeuren. We bieden daarvoor onze excuses aan. 

De eindredactie was gedurende de totstandkoming van de uitzending steeds in de veronderstelling dat het om originele tweets ging en zag geen reden om de authenticiteit van de tweets in twijfel te trekken. Tot de uitzending van onlineplatform BLCKBX op 27 september, waarin de betreffende tweets besproken werden. We zijn er daardoor achter gekomen dat enkele tweets die wij in onze uitzending vertoond hebben niet 1-op-1 overeenkomen met de gepubliceerde tweets. Ze bleken bewerkt in een animatieprogramma met als gevolg dat de getoonde tweets niet van de originele zijn te onderscheiden. Dit is geen excuus. We hadden dit moeten controleren en de tweets eerst met het bronmateriaal moeten checken.

De betreffende uitzending zal offline blijven. Met de twitteraars in kwestie hebben we contact opgenomen om onze excuses over te brengen en om verder met ze in gesprek te gaan.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.